Chystáte se s dětmi bruslit? Přinášíme pár dobrých rad, na co je potřeba dbát a dávat pozor
Foto: www.monkeysgym.cz
Zajímavosti

ČR - Máte-li doma potomka ve věku 4 až 6 let, nastala ta správná doba vzít ho na kluziště. Aby se pro něj bruslení stalo nejen příjemnou, ale i bezpečnou zábavou, bude nejlepší přihlásit ho do speciálního kurzu. Vrátí se vám tak poučený, ale nepotlučený, a hlavně nadšený do nového zimního sportování!

„Cílem kurzu ledního bruslení je provést děti prvními krůčky na bruslích. Ukázat jim základy pohybu, dodat jim sebevědomí při nové činnosti, společně se naučit základy tak, aby mohly následně s rodiči nebo v rámci volného bruslení samy zkoušet jízdu na bruslích. Při výuce je potřeba kromě zkušeností i hodně trpělivosti a vysvětlování. Lektoři kvalitních kurzů bruslení jsou vyškolení, mají dostatek pomůcek pro zábavnou a kvalitní výuku a postupují podle odborné metodiky. Zároveň platí, že dítě s „cizím“ člověkem a v kolektivu lépe spolupracuje, je přístupnější,“ vysvětluje důvody, proč svěřit výuku bruslení dítěte do rukou odborníků, Kristýna Přibylová z dětského pohybového centra Monkey´s Gym, jehož zkušení instruktoři budou, jako už tradičně, letos opět po celou zimu učit děti bruslit na kluzišti Galerie Harfa v Praze.

1. Kdy začít? Až bude zpevněný kotník
„Vhodný věk pro začínající výuku bruslení je až po dokončeném čtvrtém roce dítěte. Do té doby jsou ještě svaly a vazy v kotníku nezpevněné. Zároveň je třeba dát pozor na nebezpečné přetěžování kloubů a páteře, protože vývoj kostry není v tomto věku ještě ukončen. Dohlédnout musíme i na správné držení těla. Proto nejsme-li si jisti, zda už je dítě pro výuku bruslení dostatečně fyzicky vyvinuté, doporučuji poradit se s dětským lékařem,“ radí Kristýna Přibylová.

2. Nezbytná hrazdička
První pokusy na ledních bruslích by měly vždy probíhat za podpory „hrazdičky“, což je plastová nebo kovová podpora, která dětem usnadní vstup na led a koordinaci pohybů. Bez této pomůcky děti po vstupu na led opakovaně padají, obtížně se jim vstává a nemají chuť do další výuky. „Byla by chyba myslet si, že tuto učební pomůcku nahradíte třeba podporou pod ramínky nebo voděním za ruce. Při těchto typech podpor má totiž dítě tendenci se na vás „zavěsit“, nezapojuje svaly, a proto výuka probíhá mnohem pomaleji,“ vysvětluje lektorka.

3. Brusle raději šněrovací!
Bota bruslí musí perfektně padnout – odpovídat velikosti nohy dítěte, měla by pevně sedět v patě a kotnících, prsty mohou být volnější. „Nekupujte zbytečně větší velikost bruslí – dětem by se špatně ovládaly a zakopávaly by o volnou špičku. Důležité je i správné zašněrování – ve špičce boty příliš neutahujte, zato je pevněji zašněrujte v nártní části a nahoře pak opět volněji,“ radí Kristýna Přibylová a upozorňuje, že „rostoucí“ brusle se zapínáním na přezku nejsou pro výuku příliš vhodné. Nohu totiž dostatečně nezpevní, kotník zůstává uvolněný, a dětem tak chybí potřebný pocit podpory. Pozornost je třeba věnovat i správné péči o brusle – po každém použití proto nechte boty důkladně vyschnout a nabroušení svěřte vždy do rukou profesionálů.

Tip od Kristýny Přibylové: „V zimě je důležité dbát na teplotní komfort, správný oděv, pevné rukavice (ne palčáky) a hlavně výuku nepřetáhnout, aby děti neprochladly. Při bruslení na ledě ale nejsou nutné chrániče jako při in-linech, protože led je měkčí, takže pády tolik nebolí. Ovšem nezbytná je helma – minimálně cyklistická, ale nejlépe lyžařská.“

Úspěšné kurzy ledního bruslení pro děti od 4 let pořádá pohybové centrum Monkey´s Gym – již tradičně na střeše Galerie Harfa, která se v zimě promění v kluziště. Lekce jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé, protože probíhají v oddělených skupinkách. Hlavní předností těchto kurzů jsou především kvalitní lektoři i zázemí. Délka jednoho kurzu je 55 minut – během dopoledne jsou vždy vypsány 3 termíny a kapacita je 15 dětí na každý termín. O děti se nemusíte bát, protože přítomni jsou vždy 3 zkušení lektoři. A co s sebou? Kromě nadšení je vhodné přinést dětem vlastní brusle (kapacita půjčovny je omezená) a děti musí mít z důvodu bezpečnosti lyžařskou helmu a teplé rukavice (chrániče nejsou nutné). A pozor: o svačinku i pitný režim dětí se tady postarají zdarma. Aktuální informace najdete na www.monkeysgym.cz

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru