Zoopark za deset let? Žádný zábavní park s kolotoči, předností je pohoda a odpočinek
Jedna z vizualizací v rozvojové studii zooparku ukazuje nově pojatou expozice tuleňů. Foto: atelier AND
Zajímavosti

Chomutov - Atraktivnější pohledy na zvířata, lepší zázemí pro návštěvníky, centrum pro mimosezónní provoz. Ale především zachování atmosféry přírodního odpočinkového areálu. Dva uznávaní architekti představili chomutovským zastupitelům základní vize budoucího rozvoje Zooparku Chomutov. Jde o studii s výhledem na deset let dopředu, která areálu dosud chyběla.

Pozorování tuleňů pod hladinou. Výhled na soby bez rušivého panoramatu paneláků. Možnost užít si zoopark i v zimě či dešti. To je pár konkrétních myšlenek z rozvojové studie, kterou pro Zoopark Chomutov zpracovali odborníci z architektonického ateliéru AND. V šedesátistránkovém dokumentu konzultovaném s několika dalšími odborníky navrhují budoucí směřování areálu v následujících letech.

„Pro každou zoologickou zahradu je cenné, když je něčím charakteristická a má na co nalákat. Zoopark v Chomutově to má už nyní, je potřeba to jen rozvinout,“ říká Ing. Arch. Pavel Ullmann, jeden z autorů studie. Se svým kolegou Ing. Arch. Vratislavem Dandou má za sebou několik koncepcí pro velké české zoologické zahrady, sám dokonce nějaký čas pracoval v americké Zoo Bronx.

Podle obou odborníků je zoopark jedinečný především svým odpočinkovým prostředím a pohodovou atmosférou. „To není v zoologických zahradách vůbec samozřejmost,“ podotýká Ullmann. „Jsou často nahuštěné, přeplněné, pobyt v nich hektický. Ve světě se rozmáhá komercionalizace, ale toho se chceme vyvarovat. Zoopark se musí modernizovat, ale nesmí se z něj stát zábavní park s kolotoči.“

S architekty je zajedno i ředitelka zooparku Věra Fryčová. „Na odpočinkové části zooparku jsme se zaměřovali i nyní, je to naše velká přednost,“ potvrzuje. „Koncepce ukazuje cestu, jak areál zmodernizovat a vytvořit ho pro návštěvníky ještě atraktivnější, aniž bychom o tuhle atmosféru přišli nebo ubírali prostor zvířatům.“

Studie navazuje na původní koncept zooparku jako místa pro zábavu i odpočinek. Zachované bude i zaměření na zvířata palearktu. Počítá třeba s dovybavením klíčových cestovních uzlů v areálu, vybudováním atraktivnějších vyhlídek u expozic nebo stavbu ´zimního´ pavilon u horního vstupu. „Zoopark by potřeboval kryté návštěvnické centrum, které zaručí atraktivitu areálu i v nepříznivém počasí, včetně zimních měsíců," vysvětluje myšlenku architekt Danda. Kromě menších expozic to může být zároveň místo pro výstavy či přednáškový sál.

Koncepce nastiňuje rozvoj zooparku ve všech směrech – od zoologie přes investice až po hospodářský provoz. Nechalo ji zpracovat vedení města a zooparku jako dokument závazný pro další roky. „Studie neřeší úplné detaily, jestli bude stánek s občerstvením stát vlevo u plotu nebo o deset metrů dál. Je to ale konkrétní strategie, které se budou držet vedení organizace, zaměstnanci, ale i zřizovatel a politici,“ doplňuje náměstek primátora David Dinda, do jehož gesce zoopark spadá. Jak upřesňuje, veškeré provozní změna či investice do areálu tím pádem nebudou nahodilé, ale systematické a promyšlené.

Město se chystá kompletní koncepci před schválením také zveřejnit. Během pár dní bude přístupná na webových stránkách zooparku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru