Tohle není sbírka žádného úchyla! Podprsenky si do hnízda nanosil jeden pták a pobavil svět
Pestrou sbírku oblečení včetně spodního prádla našli pracovníci zooparku při kontrole čapího hnízda. Foto H. Hubáčková
Zajímavosti

Chomutov - Noviny, rádia, televize, zpravodajské weby, sociální sítě… Zpravodajské kanály po celé republice zaplnila koncem ledna kuriózní zpráva z chomutovského zooparku. Jeden z čápů bílých si do hnízda postupně nanosil neobvyklou sbírku lidského oblečení, a to včetně spodního prádla. Úsměvnou zprávu převzalo i několik zahraničních serverů.

Měla to být poměrně banální úprava čapího hnízda. Pracovníci zooparku se rozhodli zkontrolovat jeho stabilitu a odstranit z něj věci, které by mohly ptákům ublížit. Jenže pak začali z proutěného obydlí kromě drátů či vlasců vytahovat také úplně jiné předměty – rukavice, plavky, podprsenky, kalhotky… Desítky kusů lidského oblečení vydaly na hodně nevšední sbírku a informace s fotografiemi se ještě týž večer staly naprostým hitem Facebooku.

Médii se začala šířit vesele pojatá zpráva o čápovi ´fetišistovi´, lidé hojně vtipkovali o zmizelém spodním prádle z balkonů či z pláží nedalekých koupališť. „Příspěvek sdíleli a komentovali lidé z celé republiky, objevil se i v odborných médiích, a nakonec překročil i hranice České republiky,“ potvrzuje mohutnou virální vlnu ředitelka zooparku Věra Fryčová. Čáp ´sběratel´ pobavil lidi například na Slovensku, v Lotyšsku a dalších zemích.

0603sbirkapradla2

Úprava hnízda. Foto: Zoopark Chomutov

Fakt je, že sbírka překvapila i odborníky, přestože zvyky čápů dobře znají. „Někteří si do hnízda takové věci nosí, i když zdaleka ne všichni. Tahle sbírka byla ale hodně pestrá a zajímavá,“ potvrzuje se smíchem ornitolog zooparku Petr Hora. Poměrně hojné zastoupení spodního prádla přisuzuje tomu, že nedaleko hnízda jsou dvě přírodní koupaliště. „Když si tam někdo zapomene třeba plavky, pro čápy je to zajímavá věc pro vystlání hnízda.“

Lidské oblečení však dokáže být pro ptáky i nebezpečné, především pro mláďata. Proto muselo z hnízda všechno pryč.

Čápi bílí jsou zvlášť chráněný druh, v zooparku hnízdí už skoro čtyřicet let. Nyní mají své hnízdo na vysokém torzu dubu u horního rybníka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru