VIDEO DNE: Tisícihlavá hejna ptáků obsadila každou nezamrzlou plochu na jezeře Most
Jezero patří mezi deset nejvýznamnějších českých ptačích zimovišť. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most - Jezero Most na místě zrekultivovaného hnědouhelného lomu se stalo oblíbeným místem nejen pro lidi, ale i pro zvířata, zejména ptáky.

Ve chvíli, kdy led pokryl větší část třísethektarového jezera, se stáhli ptáci k jižní části vodní plochy, která ještě nestačila zamrznout. V úterý odpoledne tam byly tisíce opeřenců.

Podle posledních veřejně dostupných údajů ke sčítání ptactva u jezera Most, které provedli v lednu roku 2019 ornitologové, se ukázalo, že ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 se zde počet vodních ptáků zvýšil. Odborníci zde napočítali celkem 6042 ptáků, náležejících k 22 druhům.

https://www.youtube.com/watch?v=LVwuAFBCybk

Mezi těmito druhy výrazně převažuje racek chechtavý a lyska černá, dále je zde hojný racek bouřní, rackové bělohlaví, stříbřití a středomořští, polák velký a polák chocholačka. Viděny zde byly také labutě, kachny, volavky nebo kormoráni. Vzácně se vyskytuje třeba morčák velký a bíly či potápka rudokrká.  Podle mosteckých ornitologů tento vysoký počet řadí jezero Most mezi prvních deset nejvýznamnějších zimovišť vodních ptáků v České republice.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru