OBRAZEM: Za Mostem vyrostla nad zemí uhelná štola, svezou tam lidi v závěsném vláčku
Závěsná drážka v umělé nadzemní štole. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most – V Podkrušnohorském technickém muzeu v Kopistech u Mostu vzniká unikátní expozice. Nad zemí tam vyrostla umělá štola, ve které budou lidé cestovat závěsným vlakem. Něco takového je jedinečné nejen v Česku, ale pravděpodobně i celosvětově. Expozice má připomínat historii hlubinného uhelného dobývání u nás.

„Vybudovali jsme novou štolu, dlouhou zhruba 300 metrů. Chceme zde udělat světový unikát: vozit lidi po závěsné drážce. Máme dvě závěsné lokomotivy a vagonky. Chceme návštěvníkům ukázat i další, dneska už bohužel vysloužilou, techniku a technologii pro hlubinnou těžbu uhlí,“ popisuje ředitel muzea Zbyněk Jakš.

K budované umělé štole přibyl aktuálně nový stroj, jde o stěnový kombajn MB-9. Pochází, stejně jako další vybavení, z hlubinného dolu ve stěnách lomu ČSA, který byl uzavřen v loňském roce. „Jsem velmi ráda, že vybavení nepřijde nazmar a že lidé si díky tomu budou moci prohlédnout, jak hlubinná těžba probíhala,“ říká mluvčí společnosti Sev.en Energy Eva Maříková.

Foto

Štola sice vznikla nad zemí, zážitek jako z pobytu v hlubině ale už nyní slibuje dokonalý. Až bude letos na jaře vše hotové, a pokud to vládní opatření dovolí, bude vše probíhat asi takto: „Trasa bude taková, že lidé nasednou na osobním nádraží, pojedeme k prvním expozicím, kde vystoupí a prohlédnou si další unikátní stroje a zařízení. Potom popojedou dál do štoly, kde uvidí všechny stroje v praxi a seznámí se i s několika těžebními technologiemi,“ popisuje Zbyněk Jakš.

Podkrušnohorské technické muzeum vzniklo v roce 2003 v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III v Kopistech u Mostu. Současné i dokončovaná expozice ukazují zvyky, obyčeje a tradice spojené s hornickým životem a obnovou krajiny narušené důlní činností.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru