Nemocnice dostala patchworkové deky pro novorozence. Víte, k čemu slouží?
Foto: Krajská zdravotní
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Patchworkové deky ušité členkami Klubu tradičního patchworku Praha získala na novorozeneckou jednotku intenzivní péče a jednotku intermediární péče Neonatologická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Ručně šité přikrývky, které zdravotníci používají jako přehoz přes inkubátory, zajišťují nedonošeným dětem pocit maminčina lůna.

Hlavní sestra Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., Mgr. Markéta Svobodová uvedla, že využívat patchworkové deky místo klasických přehozů přes inkubátory se rozhodla se třemi kolegyněmi před několika lety. „Tehdy jsme ušily první patchworkové deky na inkubátory, jejichž využití se velmi osvědčilo. V inkubátoru je umístěný nezralý předčasně narozený novorozenec. Zakrytím inkubátoru u takových dětí vytváříme ticho, klid, přítmí a pocit bezpečí. Nejen personál, ale i rodiče si je při návštěvách stanic chválí,“ řekla Mgr. Markéta Svobodová, hlavní sestra ústecké Masarykovy nemocnice.

2911dekykz2

Foto: Krajská zdravotní

Slova Mgr. Markéty Svobodové potvrdil při předání personál ústecké neonatologické kliniky. „Patchworkové deky nesklouzávají z inkubátorů, dobře se s nimi manipuluje, dají se prát. Navíc tím, že jsou vzorované, zpříjemňují nemocniční prostředí jednotky, kdy ho přibližují domácímu,“ poděkovala Lenka Nováková, vrchní sestra neonatologické kliniky ústecké Masarykovy nemocnice.

Patchwork je technika šití a prošívání textilu, která vznikla v Americe a postupně získala příznivce po celém světě. Dostala se tak i do České republiky.

2911dekykz3

Foto: Krajská zdravotní

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru