V soutěži Má vlast cestami proměn uspěly hned dvě proměny z našeho kraje!
Lovečkovice - před. Foto: Ústecký kraj
Zajímavosti

Ústecký kraj - Výstava a soutěž Má vlast cestami proměn byla již po dvanácté zahájena Na Vyšehradě, kde se představili autoři nových proměn z celé České republiky i ze Slovenska. Zároveň proběhlo ocenění těch nejlepších z loňského ročníku. Mezi nimi byly i dvě proměny z Ústeckého kraje – kaplička v Ohníči a minimuzeum Lovečkovice.

Mezi vzácnými hosty a patrony soutěže nechyběl prof. Pirk, který „prohlédl“ srdce všech krajů i Srdce vlasti. Ceny udělovali Marcela Melková, operní pěvkyně a poslankyně Parlamentu ČR, herec Karel Roden a významný památkář v oblasti lidové architektury Pavel Bureš. V internetovém hlasování na základě putovní výstavy hlasovalo 57 351 lidí. Mezi 10 cenami odborné poroty uspěly právě i dvě proměny z našeho kraje.

0707tzkz2

Lovečkovice - po. Foto: Ústecký kraj

Minimuzeum v Lovečkovicích sídlí v historické budově traťmistrovského okrsku, která se po uzavření trati v roce 1978 dostala postupně do dezolátního stavu. Na opravě se podílela obec Lovečkovice spolu se sdružením Zubrnická museální železnice. Finančně přispěl i Ústecký kraj. Budova byla slavnostně otevřena 1. 6. 2018 ke dni připomenutí smutného 40. výročí uzavření místní trati. V části objektu se nyní nachází stálá expozice k historii a provozu místní lokálky a minimuzeum obce s turistickým infocentrem. To slouží i jako výchozí bod naučné uhelné stezky.

0707tzkz3

Kaplička v Ohníči - před a po. Foto: Ústecký kraj

Kaplička u Starého mlýna u Dolánek je z počátku 19. století. Opravená byla díky dotaci Ministerstva zemědělství. V současné době slouží okolí kapličky jako odpočinkové místo, kde je hezké posezení pod korunami košatých lip, které jsou památkově chráněny.

V současném ročníku se uchází o vítězství 118 proměn. Putovní výstava už vyrazila na svou cestu českými zeměmi. Pro proměny tohoto ročníku je možné celý rok hlasovat na www.cestamipromen.cz a při příštím zahájení výstavy 12. 6. 2021 získají vítězové své ceny. Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z. s.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru