Školáci se pomocí virtuální reality i počítačové hry učí finanční gramotnosti
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Tajuplná cesta, zcela unikátní program na výuku finanční gramotnosti pro teenagery, jde do finále. V prvním pololetí školního roku se do něj zapojili školáci napříč celou republikou. Prostřednictvím napínavé počítačové hry si osvojují všechny klíčové znalosti o světě peněz.

Ve skupině, nebo jako jednotlivci mají za úkol přežít coby cizinci-brigádníci v Londýně. Nejúspěšnější tým čeká skutečná cesta do britské metropole včetně prohlídky City of London, finančního srdce Evropy.

Napínavou detektivní hru už vyzkoušely i děti z Ústecka. „Na hře mě hrozně fascinovalo to, že je to skoro reálné. Grafika hry vypadala skoro reálně jako celý Londýn. Určitě Tajuplnou cestu každému doporučuji, byla to legrace a také jsem se něčemu naučil,“ chválí si středoškolák Patrik z Mostu. „Musím říct, že tato hra byla doopravdy zajímavá a dost mě toho naučila. Určitě si myslím, že tento způsob výuky je mnohem lepší, než si o tom něco číst anebo se to učit. Měl jsem totiž větší zájem se o tom něco dozvědět,“ doplňuje jeho vrstevník Kuba. „Nejsem člověk, který rád a často hraje hry, ale tahle mne doopravdy chytla a velmi mě bavila. Škoda jen, že nebyla delší,“ přidává se Ester z Děčína.

„Tajuplnou cestu jsme vytvořili speciálně pro věkovou skupinu 14-18 let. Svým obsahem odpovídá tomu, co by mladí lidé měli o světě financí vědět. Učí je se v něm pohybovat, vysvětluje pojmy a upozorňuje na nástrahy, s nimiž se mohou setkat,“ popisuje David Hubáček z České spořitelny, která program vyvinula. Fakt, že jde o počítačovou hru, je podle něj velmi důležitý. „Nestojíme u tabule a nevysvětlujeme mladým lidem nudné pojmy. Ale v napínavé hře jim umožňujeme prožít všechny možné situace. Od hráčů i jejich učitelů máme skvělé odezvy,“ doplňuje.

„V průběhu soutěže jsme se hodně pobavili, promyšlená strategie této hry byla opravdu záludná. Žáci hráli i ve svém osobním čase, byli do toho opravdu zapáleni. Dokonce i po dokončení hry jsme se domluvili, že hru resetujeme a zkusíme si to zahrát znovu. Donutilo je to opravdu přemýšlet a vytvářet si svoji strategii, aby jim na konci zůstalo co nejvíce peněz. Otázky z finanční gramotnosti byly trochu náročné, neboť jsme všechno neprobírali v učivu, takže doma pomáhali rodiče a ve škole učitel. Hra byla skvělá, zábavná a vzdělávací. Pro děti jedna z nejlepších forem učiva. Jsem moc ráda, že jsem se spolu s dětmi mohla zúčastnit,“ líčí Jarmila Kabourková, jedna z pedagožek, která se se svojí třídou do hry zapojila.

Aktuální kolo soutěže v rámci Tajuplné cesty končí v pondělí 27. ledna o půlnoci. Soutěž pro druhé pololetí bude spuštěna 3. února.

Počítačová hra Tajuplná cesta je jedním z řady projektů Abecedy peněz, které Česká spořitelna nabízí školám na výuku finanční gramotnosti. „Nejmenší děti necháváme hrát na dospělé a pomalu je seznamujeme s penězi. Desetiletí školáci si mohou zkusit vybudovat firmu a předvést ji veřejnosti na trzích. Otevíráme dětem své pobočky, aby si vyzkoušely například výběr za bankomatu. A těm, kteří to mají daleko, přivezeme brýle s virtuální realitou připravenou speciálně pro první stupeň ZŠ,“ vyjmenovává David Hubáček.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru