Teplice - Výroba skleněných vitráží má v Čechách dlouholetou tradici. S obnovením soukromého podnikání se po revoluci vrátila znovu do popředí zájmu i běžných spotřebitelů. A zatímco dřív vitráž sloužila především jako dekorativní výplň oken sakrálních objektů, dnes se touto formou vyrábějí i samostatné dekorativní předměty, výplně bytových dveří nebo oken.

Nahlédnout do křehké krásy barevných spojovaných sklíček, zjistit, co vše je možné technikou vitráží vyrobit, máte možnost v Regionálním muzeu v Teplicích. Ve čtvrtek 14. listopadu tu byla zahájená vernisáž výstavy nazvané Skleněné Vánoce v muzeu.

Expozice nabízí dekorativní předměty firmy Skloart Jitky a Richarda Kantových z Lubence. Manželský pár se zabývá tvorbou vitráží, a to i nadrozměrných, malbou na sklo nebo tvorbou Tiffany lamp. Z jeho dílny vyšly nádherné mozaiky, ale i sochy, kde je propojené tvarované sklo s prvky mozaiky, vitráže a jako základ slouží kámen. Kantovi se věnují také restaurování figurálních a ornamentálních vitráží v kostelích a ostatních historických budovách. Jejich práci můžete například vidět na budově Státního zastupitelství Teplice.

1511vitraze2

Firma Skloart se podílela a sehrála roli mecenáše a odborného garanta při otevření vitrážového muzea v kostele sv. Jiljí v Libyni, což je unikátní památka s gotickým presbytářem. Záchraně sakrálního objektu se věnuje spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí, se kterým manželé Kantovi spolupracují. V roce 2014 vyhráli Kantovi výběrové řízení pro galerii v New Yorku a Paříži a zhotovili 6 vitráží podle návrhu amerického výtvarníka Kehina Wileyo.

V teplickém muzeu prezentují především dekorativní vitráže do soukromých, ale i obchodních prostor. Jsou zde zastoupené úžasné sochy, několik skleněných betlémů, vánočních stromků, zdobené vázy, lucerny, nástěnné vitráže, zdobené vinné sklenice, jednodušší dekorativní předměty pro zavěšení do oken, na zeď, nebo do prostoru. Výstavu doplňují obrazy s věšteckou symbolikou autorky Kristiny Folprechtové, která je matkou Jitky Kantové.

Výstava Skleněné Vánoce v muzeu je prodejní. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost pořídit originální a hodnotné dárky svým blízkým pod stromeček. Pro veřejnost je otevřená od úterý do pátku, v čase 12-17 hodin a o víkendu pak od 10-12 a od 13-17 hodin. Výstava potrvá do neděle 26. ledna příštího roku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru