VIDEO: Podívejte se, jak funguje záchrana děťátka! V nemocnici Krajské zdravotní je babybox nové generace
Ludvík Hess, zakladatel babyboxů v Česku. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Chomutov – Stačí stisknout zelené tlačítko a dvířka se otevřou, pak je jen chvilinka na to, vložit dovnitř dítě a vše se zase automaticky zavírá. V tu chvíli už v nemocnici vědí, že v babyboxu je miminko. A na mobil jeho zakladatele přichází snímek děťátka. Tak to funguje v nové schránce, kterou zprovoznili v Nemocnici Chomutov.

Ve čtvrtek se tam veřejnosti představil babybox nové generace, který nahradil starší přístroj z roku 2008. Je přístupný z ulice a nachází se na budově dětského oddělení u vchodu z Edisonovy ulice. Jde o budovu označovanou jako B.

V Chomutově za dobu provozu zachránil babybox v říjnu 2012 malého chlapce. V české zemi bylo do 76 babyboxů za čtrnáct let odloženo 191 děťátek. V letošním roce pomohly babyboxy vstoupit do nového a snad lepšího života již jedenácti dětem.

Nový babybox je zhotovený z antikorového plechu, jeho dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky a po vložení děťátka a aktivaci senzoru se zcela samočinně zavřou. Ručičky či nožičky děťátka jsou chráněny proti kolizi s dvířky fotobuňkami. Vnitřní prostor bedýnky je klimatizován. Babybox je opatřen náhradním zdrojem energie a napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu a na mobilní telefony.

https://www.youtube.com/watch?v=gJ3mOY2lFzE

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru