Děti z mateřinky mohou sledovat, jak jim roste přírodní herna před očima
Děti z proboštovské mateřinky Pastelka v budoucím vrbovém tunelu, na jehož koncích (či začátcích) jsou dvě kruhové učebny. Foto: ČEZ
Zajímavosti

Proboštov – Že i výsadba zeleně může v budoucnu sloužit k různým dětským hrátkám a poučení, se již nyní mohou přesvědčit nejmenší obyvatelé Proboštova, kteří navštěvují tamní mateřskou školu. Stačí k tomu opravdu málo.

Vedení obce si musí zažádat o finanční prostředky v rámci grantu Stromy u Nadace ČEZ a pak už jen trpělivě čekat, zda bude žádost kladně vyřízena. Pokud ano, tak poté získaných 150 000 korun proinvestovat v duchu zamýšleného projektu. Prostě tak, jak tomu bylo v Proboštově, kde ještě k výše uvedené nadační částce přidali 48 450 korun z obecního rozpočtu.

1005nadace2

Za odborné asistence zahradníků a dohledupaní učitelek přiložily ruce k dílu i děti z proboštovské mateřinky Pastelka. Ve dvou pomyslných středech budoucího bludiště z arónií tak porostou v jednom jírovec maďal a ve druhém hrušeň. Foto: ČEZ

„Rozhodli jsme se pro poněkud netradiční výsadbu nové zeleně na obecním pozemku, který využívá naše mateřinka. Tu klasickou liniovou jsme totiž doplnili o formy, které poslouží k hrátkám dětí a také třeba coby lepší úkryt drobnému ptactvu, případně i zvířátkům, například ježkům či veverkám. Celkovou výsadbou tak vzniknou vrbové učebny s vrbovým tunelem, bludiště z arónie, přičemž v jejich sousedství porostou rovněž nově vysazené stromy, jako jsou jírovec maďal, jabloň domácí, jeřáb obecný, jeřáb černý, jilm horský a původní odrůdy hrušně,“ říká starostka Jana Čermáková. Jak dodala, celkovou proměnou tak projde celá zahrada Mateřské školy Pastelka.

1005nadace3

Foto: ČEZ

„Čtyři sta podpořených projektů výsadby zeleně a 92 125 vysazených stromů; to je osmiletá bilance grantu Stromy z let 2011 až 2018. Letos v rámci jarní výsadby do ní zatím přibylo dalších 25 projektů za celkem 2 970 691 korunu, přičemž některé z nich ještě čeká realizace právě v květnu, jako je třeba tomu nyní v Proboštově. Zelený projekt obce jsme podpořili i z toho důvodu, že je poněkud netradiční a spojuje v sobě hned několik výsadbových prvků, které v důsledku poslouží nejen k okrasnému účelu. Radost z nové zeleně budou mít hlavně děti, poslouží jim k zajímavým hrátkám, poskytne jim stín, ochrání je před větrem a prachem. Určitě v nich probudí i větší zájem o přírodu jako takovou,“ poznamenala Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

1005nadace4

Foto: ČEZ

Vzhledem k povaze projektu, zajistila v pátek 10. května výsadbu nové zeleně v Proboštově odborná zahradnická firma. Minimálně ještě další dva roky pak bude o ni pečovat tak, aby se řádně uchytila. Děti z mateřinky Pastelka ovšem zahradníkům vydatně pomáhaly. Celkem bylo vysazeno 10 stromů, 300 keřů a desítky vrbových prutů, které se časem promění v houštiny ukrývající tunely a učebny. Celé osazenstvo školky může přitom denně sledovat, jak jim přírodní herna plná interaktivních zážitků doslova roste před očima.

1005nadace5

Foto: ČEZ

Města a obce vysazují převážně lípy, javory a habry, různé druhy jehličnanů a ovocných stromů či rozmanité okrasné keře, a to jak v obydlených místech, tak i ve volné krajině. Někde byly ozdraveny původní aleje u silnic a polních cest, jinde byla obnovena, případně zcela nově vznikla, liniová, sadová či parková výsadba. „Jeden strom přitom za svůj život odebere z atmosféry přibližně jednu tunu CO2. Celkově tak stromy vysazené za podpory Nadace ČEZ zadrží více než 92 tisíc tun CO2,“ uzavírá Michaela Ziková s tím, že právě nyní si mohou města a obce zažádat u nadace o grant Stromy v rámci podzimní výsadby. Mohou tak znova učinit samosprávy, které letos v prvním kole neuspěly, a hlavně ty, které zažádat o grant ještě nezkoušely, případně uspěly se žádostí v minulých letech.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severozápadní a střední Čechy

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru