Sundejte slona ze své střechy, radí lidem pojišťovna
Váha sněhu na střeše domu může být obrovská. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Ze sněhové nadílky se sice majitelům nemovitostí dělají vrásky o něco později než motoristům, mohou však být mnohem větší. Stačí jen 20centimetrová vrstva sněhu na střeše běžného rodinného domu a váha, která na střešní krytinu a konstrukci tlačí, představuje přibližně 2 tuny – tedy asi tolik, jako slon.

Je proto velmi důležité, aby majitelé domů nepodceňovali riziko a svoji střechu včas tohoto břemene zbavili. Poškození nemovitosti tíhou sněhu jenom v loňském roce nahlásila Allianz bezmála stovka klientů, podnikatelů i firem.

„Naše statistiky z uplynulého roku jasně ukazují, že ačkoliv se na Allianz v souvislosti s poškozením nemovitosti tíhou sněhu obrátilo více firem než privátních pojištěnců, průměrná výše nahlášených škod je u jednotlivců dvakrát vyšší než právě u firem,“ říká analytička Allianz pojišťovny Martina Červenková.

Nejčastějšími škodami z tíhy sněhu jsou poškozené podokapní žlaby, sněhové zachytávače, střešní krytiny a s tím je často spojené následné zatečení do nemovitosti a tedy poškození maleb, omítek a případně i tepelné izolace. Výjimkou ale nejsou ani nákladnější škody na krovech, či střešních konstrukcích. Sníh na střeše představuje nebezpečí i pro nedaleko stojící automobily. To je druhá nejčastější sněhová událost, jen se likviduje z odpovědnostní pojistky majitele nemovitosti.

Pokud se majitelé rozhodnou odstranit sníh ze střechy sami, měli by v první řadě dbát na bezpečnost. Na střeše totiž reálně hrozí riziko uklouznutí, pádu a tedy i vážného úrazu. Jestliže nejste přesvědčeni o tom, že to sami zvládnete, neriskujte a využijte raději služeb profesionálů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru