Teplice - V pátek 28. dubna se v 20.21 letního času odehraje zajímavý astronomický úkaz, který bude možno pozorovat i malým dalekohledem.

Náš souputník zakryje Aldebaran, nejjasnější hvězdu v souhvězdí Býka. Měsíc bude nízko nad západním obzorem a bude vidět jen v podobě tenkého srpku. Aldebaran se jeví na jeho temné straně, takže pozorovatel se musí obrnit trpělivostí a obezřetností, jelikož hvězda náhle zmizí za měsíčním obzorem, který ale v této měsíční fázi není viditelný.

Výstup zakrývané hvězdy bude možné pozorovat těsně po 21. hodině. Za příznivého počasí pozorovatel uvidí zajímavou podívanou. Je to zároveň jedna z posledních možností navštívit hvězdárnu v Teplicích před její rekonstrukcí.

(msn)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru