Ústí nad Labem - Onemocněných HIV a syfilidou v posledních letech v České republice přibývá. Pro léčbu je nutná brzká diagnostika, mnozí nakažení totiž často netuší, že se nakazili. Z tohoto důvodu započala v úterý 12. června v Ústí nad Labem série testování pořádaná Českou společností AIDS pomoc ve spolupráci s Místní skupinou Českého červeného kříže Novosedlice Dubí Proboštov (dále jen MS ČČK NDP). Na konci června se bude testovat i v Teplicích.

Již dříve mohli obyvatelé teplického regionu potkávat v ulicích dobrovolníky v převlecích růžových prezervativů. Ti se snažili upozorňovat na problematiku onemocnění virem HIV a na možnou prevenci. Rozdávali letáčky a prezervativy, v prosinci dokonce uspořádali jízdu vyzdobeným linkovým autobusem v Teplicích. Pro tentokrát se rozhodli společně s Českou společností AIDS pomoc pro veřejné testování občanů regionu.

1306prezervativy1

Před ústeckým nádražím stál sanitní vůz, ve kterém zdravotní sestřička odebírala zájemcům krev z prstu a s pomocí odebraného vzorku prováděla rychlotest na HIV a syfilis. Před testováním museli ještě zájemci vyplnit internetový dotazník o svém sexuálním životě, který pomáhal při diagnostikování. Testování probíhalo zcela zdarma a zájemců přišlo doopravdy spoustu. Mezitím městem procházely růžové prezervativy a poučovaly o prevenci před nakažením a rozdávaly prezervativy.

Zájemci budou možnost přijít se testovat každý měsíc až do října. Konkrétně vždy druhé úterý v měsíci (10. července, 14. srpna, 11. září a 9. října) u budovy Hlavního nádraží v Ústí od 16 do 19 hodin. Akce se nevyhne ani Teplicím, kam sanitní vůz dorazí 30. června od 14 do 18 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru