Rozhledna ledvické elektrárny návštěvníky láká, brzy pokoří první tisícovku zájemců
2X Foto: ČEZ, Ota Schnepp
Teplice

Ledvice – Na celém světě je již několik milionů aktivních vyznavačů geocachingu, z toho více než milion jich žije v Evropě a kolem 20 000 přímo v České republice. Pětasedmdesát z nich, převážně z Ústeckého kraje, si přitom dalo v sobotu 19. května dostaveníčko u Elektrárny Ledvice, respektive v Informačním centru klasické energetiky Skupiny ČEZ.

I když v této lokalitě je rovněž někde ukrytá keška, tentokráte byla středem jejich hlavního zájmu rozhledna na severní věži ledvických dvojčat a následně ještě pro 37 z nich vyjížďka speciálními Tatrabusy do nitra Dolů Bílina. Exkurze „kačerů“ v infocentru s výstupem na rozhlednu a návštěva Severočeských dolů byla součástí jejich setkání, jemuž říkají Event cache.

Nejvýše oficiálně veřejnosti přístupná rozhledna na průmyslové stavbě s přístupným ochozem ve výšce 140 metrů (i s prosklenou vyhlídkou má stavba ještě o 4 metry více) se nachází na jedné ze dvou podpůrných věží kotelny Nového zdroje Elektrárny Ledvice. A je tomu právě měsíc, co ji Skupina ČEZ zpřístupnila široké veřejnosti. Přestože jsou zde vzhledem k nepřetržitému elektrárenskému provozu daná poněkud jiná pravidla, než je běžné u klasických rozhleden, je o výstup na severní věž a úchvatný pohled na severočeskou krajinu veliký zájem. Svědčí o tom dosavadní návštěvnost (k 19. 5.), která čítá za první měsíc zpřístupnění rozhledny 918 osob. Pětasedmdesát z nich přitom právě patřilo do komunity vyznavačů geocachingu.

„Jsme komunita, v níž každý vystupuje sám za sebe a na vlastní zodpovědnost. Nicméně to neznamená, že bychom se nemohli scházet na rozmanitých kolektivních akcích. Rádi chodíme do přírody, protože v ní je poschováváno nejvíce keší. Také pořádáme různé akce, během nichž zbavujeme lesy odpadků, sázíme stromky či pomáháme čistit vodní toky. Pořádají se i eventy s označením mega a giga pro v řádu stovky či tisíce účastníků z celého světa. Náš ledvický event je ten malý, klasický. Sejdeme se, popovídáme si, vyměníme zkušenosti i naše osobní známky. Zároveň navštívíme nějakou místní zajímavost a samozřejmě, pokud jsou někde v okolí schované keše, tak jako správní geokačeři se je vydáme hledat,“ říká Milan Čvančara, který za CZ Geocaching organizuje setkání na severu Čech.

Infocentrum Elektrárny Ledvice s výstupem na rozhlednu a následná vyjížďka na úroveň Baltského moře v Dolech Bílina byly přitom x-tými zajímavými místy, které během poslední doby geokačeři v Ústeckém kraji navštívili. Před tím to byly například Masarykovo zdymadlo a vodní elektrárna Střekov, Skanzen Zubrnice, litoměřické podzemí, kamenolom v Ústí nad Labem či trolejbusová vozovna a lodní přístav tamtéž, ústřední železniční stavědlo v Krásném Březně, střekovská parní vodárna, Hvězdárna a planetárium v Teplicích a podzemní vojenská továrna v Rabštejně. V loni v listopadu pak například Teplárna Trmice.

2105narozhledne2

„Jsme rádi, že o výstup na rozhlednu je takový zájem. Je tomu tak ve všední dny od úterý do pátku a hlavně v sobotu. Protože se jednotlivci i skupiny objednávají telefonicky či e-mailem předem, může se stát, že v daný den se ani na všechny nedostane. Zvláště pokud se jedná o velkou organizovanou skupinu, jakou jsou například příznivci geocachingu. Pokud se tedy na webových stránkách infocentra objeví, že v ten či onen den je rozhledna z technických důvodů uzavřena, neznamená to, že by byly nějaké problémy. Jednoduše a prostě je obsazeno kapacitně tak, že předem stanovený režim pro deset lidí ve skupině musel být časově upraven, aby se velká skupina mohla rozdělit na několik menších a všichni byli uspokojeni,“ říká Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Ledvice.

„Zatím nám vždy všude vyšli ochotně vstříc a všude se nám líbilo. Nejinak tomu bylo i v případě všech provozů Skupiny ČEZ, tedy v minulosti ve vodní elektrárně Střekov a Teplárně Trmice a nyní v Elektrárně Ledvice či Severočeských dolech. Všem, co to pro nás připravili a na místě se nám i věnovali, moc děkujeme. Určitě bychom si rádi v rámci Skupiny ČEZ nějakou exkurzi časem zopakovali. Napadá mě, že bychom se příště mohli podívat do zmodernizované Elektrárny Tušimice a případně i na malou vodní elektrárnu Želina,“ dodal Milan Čvančara.

Geokačeři se scházeli u Elektrárny Ledvice ve skupinách tak, aby si během prohlídky infocentra a výstupu na severní věž kotelny Nového zdroje navzájem nepřekáželi. Jedna skupina proto v daných časových intervalech následovala za druhou. Prakticky non-stop byl pro ně promítán i 3D film přibližující historii, současnost a budoucnost klasické energetiky, a to od Velkého třesku až po závěrečné rozsvícení žárovky v bytové zástavbě velkoměsta. Na rozhlednu se dostali všichni, včetně jedenácti vlčat ze skautského oddílu Ústecká Dvojka.

„Sám hraji geocashing a protože se jedeme podívat s vlčaty do chomutovského zooparku, napadlo mne spojit cestu tam s výstupem na rozhlednu v ledvické elektrárně. Všem se nám tu moc líbilo a výhled z rozhledny po okolí? To se nedá vyjádřit jedním slovem, ale zkusím to – paráda,“ uzavřel Martin Žitný vedoucí vlčat z Ústecké Dvojky.

(Ota Schnepp)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru