S příchodem teplého počasí nabírají síly i klíšťata. V Česku stoupl zájem o očkování více než sedmkrát
Klíště. Ilustrační foto: CCO
Teplice

ČR - Nástup teplých dní láká lidi do přírody, bohužel ale prospívá i nebezpečným klíšťatům. Více než jindy tak hrozí nákaza klíšťovou encefalitidou. Ta může mít fatální následky. Loni se touto nemocí nakazilo 687 lidí, což je nejvíce za pět let. A to i přesto, že zájem o očkování proti této infekci stoupl za stejnou dobu mezi klienty VZP více než sedmkrát.

Aktivitu klíšťat předpovídá vždy na nejbližší dny Český hydrometeorologický ústav. Zatímco ještě před pár dny se pohybovala mezi stupni 3–5, od středy až do pondělí je to už 7–8.

Samotné přisátí klíštěte není nebezpečné. Riziko spočívá v tom, že stále více těchto parazitů je infikováno klíšťovou encefalitidou. Jde o virové onemocnění mozku a mozkových blan. Nemoc se může projevovat lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale i prudkými bolestmi, horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje atd. Vyloučit nelze dlouhodobé následky – ochrnutí, poruchy soustředění, snížení intelektu a v krajním případě smrt.

Případů, kdy klíšťata přenesou nemoc na člověka, bylo v loňském roce nejvíce za posledních pět let (687).

Zkušenosti z uplynulých let ukazují, že lidé jsou si rizik spojených s klíšťaty rok od roku více vědomi a mají také větší zájem se proti nim chránit. Na očkování proti klíšťové encefalitidě VZP přispívá už delší dobu, například v roce 2011 o to ale projevilo zájem jen 3 378 lidí. O dva roky později už to bylo více než 13 tisíc zájemců, ale skutečný boom měl teprve přijít.

Mezi lety 2013 a 2017 se díky vytrvalé osvětě zvýšil mezi klienty VZP počet zájemců o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě o 650,8 % na loňských více než 103 tisíc. V některých regionech byl přitom nárůst zájmu ještě mnohem strmější – například v Jihočeském kraji to bylo rekordních 1043 %.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru