Podvodníci se na internetu vydávají za policii a chtějí pokutu. Nic jim neplaťte!
Ofocená obrazovka s podvodnou žádostí o zaplacení pokuty. Foto: čtenářka
Teplice

Ústecký kraj – Na podvodnou stránku, která vypadá totožně jako oficiální web české policie, upozornila naše zpravodajství čtenářka z Litvínova. Jde o jeden z projevů kriminality v kyberprostoru.

„Stránka se v prohlížeči objevila při prohlížení on-line filmu,“ vysvětlila čtenářka. Oprávněně dostala obavy, že je její počítač sledován. Vzhled webu je od originálu téměř k nepoznání. Napoví vám podezřelá adresa v adresním řádku, tu ale ne všichni sledují. A také neumělý překlad, který vyzývá k zaplacení pokuty kvůli údajným nelegálním aktivitám na internetu, jinak začne být proti uživateli vedeno trestní stíhání.

„Jde o trestní jednání,“ uvedl vrchní komisař mostecké policie Jaroslav Hotový. Podobné případy kriminalisté prošetřují a zabývá se jimi krajské oddělení.

Co dělat, pokud máte podezření na podobné jednání na internetu, které vykazuje známky podvodu? „Na internetové stránce policie je přímo odkaz na hlášení kyberkriminality,“ sdělila policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Formulář pro hlášení závadového obsahu a aktivit v síti internet naleznete na tomto odkazu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru