Moldava - O pomoc při řešení havárie na železniční trati z Mostu do Moldavy v Krušných horách se v závěru tohoto týdne obrátila obec Moldava na ministra dopravy Dana Ťoka. Železnice, která je technickou památkou, je ve svém horském úseku uzavřená, může to velmi negativně ovlivnit turistický ruch v této části Krušných hor.

1903moldava

Nádraží na Moldavě. Foto: Oldřich Hájek

V pondělí 13. března 2017 byl zjištěn v km 154,050 sesuv svahu. Ten následně zapříčinil posun geometrie traťové koleje nad povolenou toleranci, což vedlo k zastavení železničního provozu a jeho nahrazení autobusovou dopravou. Výluka trati má údajně trvat minimálně do konce roku 2017.

Moldavská železniční trať je celoročně využívána obyvateli Mostecka, Teplicka, Ústecka a Lounska pro příměstskou rekreaci. Pro svou atraktivitu a publicitu (např. v roce 2015 byla trať tématem známek České pošty) se stává čím dál tím častěji cílem návštěv turistů také z dalších regionů ČR a SRN. Pro horské obce má turistika spojená s provozem na této unikátní železnici zásadní hospodářský význam.

Kromě pravidelných vlaků zde jezdí také vlakové spoje mimořádné – na letošní rok bylo objednáno několik nostalgických jízd pro spolky ze sousedního Německa i spolky místní. Pro řadu akcí v rámci turistické sezóny mělo být využito moldavské železnice - nejbližší z nich se bude konat 8. května (Moldavský půlmaraton).

V cyklistické sezóně dopravuje moldavská dráha velké množství kol. V zimní sezóně pak železnice řeší problém parkování osobních aut. Z dosavadních zkušeností je zřejmé, že tyto přepravy se nedají autobusovou dopravou kapacitně zvládnout.

O moldavské dráze vznikl film

V rámci prezentace nového dokumentárního filmu Českojiřetínského spolku o Moldavské dráze dne 16. března na Krajském úřadě v Ústí nad Labem informovala místostarostka Moldavy Eva Kardová o situaci hejtmana Oldřicha Bubeníčka a vedení odboru dopravy.

Dopisem adresovaným ministru dopravy ze 17. března žádá obec o pomoc při rychlém řešení havárie tak, aby se vlaky na moldavskou trať vrátily v co nejkratší možné době ještě v letošním roce. Obec Moldava současně zve ministra Dana Ťoka, aby místo havárie navštívil osobně.

Zájem veřejnosti o moldavskou dráhu je patrný z četných diskusních fór na sociálních sítích. V současné době pokračuje turné filmového dokumentu o moldavské dráze: Duchcov (kino Lípa) 2. dubna od 19 hod. - po skončení filmu beseda, Litvínov (kino Citadela) 5. dubna a 8. dubna od 17 hod., Teplice (kino Květen) 10. dubna od 17:30 hod., Most (kino Kosmos) 3. května od 17:30 hod.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru