Nešťastné události nemohl personál zabránit, říká Krajská zdravotní k útoku v teplické nemocnici
Ilustrační foto
Teplice

Teplice - Krajská zdravotní, pod níž patří i teplická nemocnice, vydala vyjádření k nešťastné události na neurologickém oddělení. Šestaosmdesátiletý pacient na lůžkové části oddělení 11. listopadu napadl a kapesním nožíkem zranil dva pacienty. Napadení byli odesláni na chirurgii, kde byly jejich rány ošetřeny, a oba se poté vrátili na neurologické oddělení.

Krajská zdravotní se zásadně vyhrazuje vůči výrokům syna napadeného pacienta Martina Chaloupeckého o tom, že "Byly zameteny stopy krve" a proti tvrzení o podivném chování útočícího pacienta v kontextu nezabránění útoku ze strany zdravotnického personálu.

Po napadení, ještě v noci, volala zdravotní sestra neurologického oddělení na linku 158. Útočící pacient byl poté v doprovodu Policie České republiky dopraven do jiného zdravotnického zařízení, a to z důvodu, aby byla zajištěna bezpečnost na oddělení. Následný úklid pokoje nebyl v žádném případě spojen se "zametáním stop".

Vzhledem k jednoznačnému určení pachatele, zajištění předmětu doličného a jasným okolnostem napadení, upřednostnil zdravotnický personál ochranu pacientů. V biologickém materiálu, který má tendenci k rychlé bakteriální kontaminaci, viděl potenciální riziko a ohrožení pacientů oddělení.

V právních předpisech se hovoří, že každý poskytovatel zdravotních služeb je povinen dělat vše pro to, aby nedošlo ke vzniku nebo šíření nákaz spojených se zdravotní péčí. Jakmile dojde ke kontaminaci ploch biologickým materiálem, je třeba okamžitě místo kontaminované biologickým materiálem překrýt mulem namočeným v dezinfekčním přípravku s virucidním účinkem, nechat působit po dobu uvedenou výrobcem přípravku a poté místo uklidit obvyklým způsobem. Zdravotnický personál tak provedl dezinfekci a úklid kontaminovaného pokoje standardizovaným postupem v souladu s právními předpisy.

Pacienti o změně chování útočníka, o němž pan Martin Chaloupecký v médiích hovořil, zdravotnický personál neinformovali, jelikož dle slov jednoho z nich nepovažovali jeho chování za nebezpečné.
Bohužel se jedná o nešťastnou událost, jíž nebylo v silách zdravotnického personálu v žádném případě možné zabránit.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru