Takhle bude vypadat nové náměstí v Bílině. Centrum města projde velkou proměnou během příštího roku
Vizualizace - nové náměstí v Bílině. Zdroj: město Bílina
Teplice

Bílina - Revitalizace Mírového náměstí v Bílině už má svou reálnou podobu. Město má vypracovanou vizualizaci rekonstrukce, která znázorňuje náměstí hlavně jako plochu pro odpočinek či konání kulturních akcí. K proměně náměstí na reprezentativní místo, kde budou moci lidé příjemně relaxovat, dojde během příštího roku.

“V příštím roce začnou práce na revitalizaci Mírového náměstí. Veřejnost dlouhou dobu volala po tom, aby náměstí nebylo pouze parkovištěm, ale reprezentativním místem, kde se jak obyvatelé města, tak jeho návštěvníci mohou posadit, odpočinout si a kochat se pohledem na rekonstruované budovy či zámek,” uvedla místostarostka Zuzana Bařtipánová.

V současné době se připravuje zadávací řízení na realizaci akce. “Vítěz by měl být znám do konce roku 2017 nebo začátkem roku následujícího. Vlastní práce by měly začít v únoru a skončit nejpozději počátkem září příštího roku,” popsal vedoucí odboru nemovitostí a investic Jaroslav Bureš.

Vnitřní část náměstí bude podle plánu plnit funkci odpočinkové zóny. Kašna i morový sloup zůstanou na svém místě a stanou se z nich dobře viditelné dominanty náměstí. Odpočinkovou zónu budou lemovat lavičky a stromy ve velkých květináčích, lavičky budou i kolem kašny. Povrch vnitřku náměstí zůstane z čedičových valounů, bude však srovnán a podle potřeby upraven. “Jak ponechání čedičových valounů, tak i umístění zeleně a stromků do květináčů byl požadavek orgánů památkové péče,” doplnil vedoucí.

1011bilinanametivizualizace1

Parkovací místa pro osobní automobily budou nově po obvodu náměstí. Celkem po obvodu vznikne na všech čtyřech stranách 57 parkovacích míst, z toho 4 pro handicapované. Parkovací plochy i komunikace budou ze žulových kostek.

V současné době se upřesňuje výběr mobiliáře, jako jsou lavičky, odpadkové koše, květináče či veřejné osvětlení. S tímto výběrem městu pomáhá i bílinský architekt Ing. arch Volman a veškeré návrhy jsou průběžně konzultovány s památkáři.

Náklady na revitalizaci Mírového náměstí jsou podle zpracované projektové dokumentace odhadované na 17 milionů s tím, že město věří, že z výběrového řízení vzejde cena nižší. Vše bude hrazeno z rozpočtu města, neboť v současné době žádný dotační program projekty tohoto typu nepodporuje.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru