V teplickém bazénu se málem utopil chlapec, ve vážném stavu ho převezli do nemocnice
Ilustrační foto
Teplice

Teplice - Tepličtí kriminalisté prověřují případ, ke kterému došlo ve středu odpoledne v teplickém bazénu. Po patnácté hodině přijali policisté oznámení, že v aquacentru téměř utonul nezletilý chlapec, který byl ve vážném stavu převezen do nemocnice.

"Zda došlo k porušení zákonem stanovených povinností je předmětem dalšího prověřování. V souvislosti s tímto případem upozorňujeme návštěvníky bazénů, koupališť a dalších vodních ploch, aby věnovali zvýšenou pozornost dětem, s kterými taková místa navštěvují," sdělil v pátek dopoledne teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.

Hledají se další svědci

"Současně žádáme spoluobčany, kteří ve středu 19. července kolem 15:40 hodin navštívili teplické aquacentrum a nebyli dosud kontaktováni policií a mohli by k případu poskytnout svědectví, aby informace sdělili kriminalistům Územního odboru Teplice buď osobně, nebo na linku 974 439 603," dodal Daniel Vítek.

K fatálním následkům může dojít také na zahradě, pokud rodiče, nebo příbuzní nechají děti bez souvislého dozoru na místech, kde mají přístup k vodě. Utonutí je častou příčinou dětské úmrtnosti, ale i topení může mít velmi vážné zdravotní následky. K topení dochází obvykle v nečekaných chvílích a je záležitostí několika vteřin, než postižený ztratí vědomí, bez včasného zásahu pak dochází k nevratnému poškození mozku, nebo úmrtí.

Právě proto vyžaduje návštěva míst, kde hrozí riziko topení, zvýšený dohled nad dětmi. Ideální je zabránit nezletilým v nekontrolovaném přístupu k vodě, například oplocením bazénu a odstraněním schůdků. Nejúčinnější prevencí utonutí dětí je nepřetržitý dohled a to i v případě, že se jedná o plavce, v případě neplavců je nutné děti vybavit nafukovacím kruhem, nebo rukávky a zabránit přístupu k vodě bez dozoru zodpovědné osoby. Na volných vodních plochách doporučujeme nepouštět děti samotné na nafukovacích prostředcích na místa, kde kvůli výšce nedosáhnou na dno. Častá jsou také zranění spojená s vodními sporty, většina těžkých poškození páteře a míchy vzniká následkem skoku do neznámé vody, následkem bývá ochrnutí těla, ale i smrt.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru