Zaměstnanci Nexenu pokračují ve stávce! Vedení firmy oficiálně převzalo návrhy odborářů
Nexen Tire. Foto: redakce
Teplice

Žatecko - V úterý 31. ledna 2023 zahájila odborová organizace a zaměstnanci firmy NEXEN TIRE stávku. Dlouhodobá jednání mezi odbory a managementem světového výrobce pneumatik NEXEN TIRE, která patří korejským vlastníkům a provozuje továrnu v zóně Triangle v Ústeckém kraji, totiž nedospěla k dohodě. Stávka proto pokračuje i dnes.

Naše redakce byla na místě a zjišťovala aktuální situaci. Podle informací, které se nám podařilo zjistit, většina stávkujících ve středu ráno v práci nebyla. To potvrdili i někteří zaměstanci firmy. "Nikoho z nich jsme dneska neviděli, nic se tu od rána neděle, jestli se děje něco na halách, to ale nevíme," řekl jeden z nich.

"Ranní směna přišla do práce, kdo stávkuje, tak nepracoval. My jsme se se zaměstnavatelem dohodli, aby nevznikaly konflikty, že tito lidé, pokud jim to zaměstnavatel neumožní, nebudou stávkovat na svém pracovišti, ale mimo areál," řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Podle předsedy odborářů je hlavní výroba zastavena. Kamiony do nákladních prostor ale stále najíždějí. "Pneumatiky se furt vyvážejí," uvedl další zaměstnanec společnosti. "Jedná se o výrobky, které už byly naskladněné delší dobu," vysvětlil Roman Ďurčo.

Včera se konalo jednání se zástupci stávkujících zaměstanců a vedení firmy. "Včera jsme jim předali naše návrhy a čekáme na jejich vyjádření. To bysme měli dostat v nejbližších dnech," uvedl Ďurčo.

 

PROČ SE STÁVKUJE?

Tamní Základní organizace Odborového svazu KOVO NEXEN TIRE se rozhodla vyhlásit neomezenou stávku. Protest začal v úterý 31. ledna v osm hodin ráno. Podle odborářů se zástupci zaměstnanců sešli s vedením firmy, ale nedospěli k žádnému závěru, vedení nechce s odboráři jednat. V úterý před polednem odjeli odboráři na protest před korejským velvyslanectvím v Praze.

"My i naši kolegové v Nexenu jsme se opakovaně všemi prostředky snažili takovéto situaci předejít, neboť si uvědomujeme, že stávka je vždy až nejzazší nástroj v prosazování opodstatněných práv zaměstnanců. Je pro nás tristní zjištění, že korejská nadnárodní společnost, která se chlubí rekordními prodeji a zvučným renomé, ignoruje jak opodstatněné požadavky svých tuzemských zaměstnanců, tak jejich důstojnost," uvedl včera Roman Ďurčo.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru