V ulicích, obchodních centrech i na parkovištích je více policistů! Jezdí i na trhy za hranice
Společné hlídky policistů. Foto: Policie ČR
Teplice

Ústecký kraj / Sasko - Rok se s rokem sešel a opět se nám blíží Vánoce. Vánoční svátky by měly být plné klidu a pohody, bez zbytečných stresů a nervozity, zda jsme již dostatečně všechno nakoupili a jsme připraveni. Bohužel u mnohých z nás tomu tak ovšem není. Vánoční čas má spousta lidí spojený s vánočním shonem, kdy obchodní centra jsou přeplněná k prasknutí, vánoční trhy plné lidí shánějící dárky a s tím samozřejmě souvisí i přeplněná parkoviště. Severočeští policisté v tomto období přinášejí také tradiční upozornění na to, aby lidé byli obezřetní a více si hlídali své osobní věci.

"Právě tohoto vánočního shonu často využívají kapsáři, kteří si v přeplněných obchodech a na vánočních trzích vyhlédnou svou oběť, která je zaujata výběrem vhodného dárku pro své blízké a nevěnuje tak pozornost svému okolí. V nestřeženém okamžiku jí obratný kapsář vytáhne peněženku z nákupní tašky, kterou má odloženou v nákupním vozíku a během chvilky ji tak připraví o našetřené úspory na Vánoce," uvádí mluvčí policistů Veronika Hyšplerová.

O svátcích nejsou přeplněna jen nákupní centra, ale také jejich přilehlá parkoviště. Tato skutečnost láká pachatele, kteří se vloupávají do motorových vozidel, protože tam často jejich majitelé zanechávají cenné věci. Policisté v rámci výkonu služby obcházejí parkoviště a případným nezodpovědným řidičům za oknem nechávají letáček s informací, že „Auto není trezor!“. Rovněž je důležité neukládat věci do zavazadlového prostoru vozidla v místech, kde je větší pohyb lidí. Nikdy nevíte, kdo se zrovna na Vás dívá. Naše lhostejnost zlodějům nahrává, a proto si všímejte podezřelých osob na parkovištích.    

Rovněž mnozí lidé budou řešit nákupy dárků prostřednictvím e-shopů. Nákupy přes internet totiž z praktických důvodů využívá stále více lidí. Pozitiva jsou jasná. Lidé bez stresu a čekání ve frontách nakoupí zboží, které si vybrali. Naprostou většinu e-shopů tvoří seriózní prodejci. "Nicméně policie občas přijme oznámení občanů, že zboží, za které zaplatili, jim nebylo doručeno a oni tak přišli o své peníze," dodává mluvčí. Více preventivní rad a informací, jak předejít riziku a nestát se obětí naleznete v tomto odkaze.    

edeniky 5313

Obdobně jako v uplynulých letech Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje připravuje adekvátní bezpečnostní opatření, která jsou přizpůsobena a plánována vždy podle konkrétní situace a charakteru ohlášené akce. Od tohoto víkendu se hlídky více pohybují v ulicích, v obchodních centrech a i na přilehlých parkovištích. Jedná se o místa s větší koncentrací osob. "Při řešení aktuální bezpečnostní situace na území Ústeckého kraje úzce spolupracujeme s orgány místní samosprávy a s městskou policií," přibližuje Veronika Hyšplerová.

Zvýšený výkon služby mohou naši občané zaznamenat nejenom u nás, ale i v případě, že navštíví vánoční trhy ve větších městech na druhé straně hranic. "Již několik let jezdí naši policisté na vyhlášené vánoční trhy do Drážďan, kde ve společných hlídkách s německými policisty vykonávají službu. Tyto policejní hlídky jsou velice pozitivně vnímány nejen ze strany českých občanů, kteří překrásné vánoční trhy hojně navštěvují, ale i ze strany německých kolegů, kterým v případě řešení problémů a překonání jazykové bariéry v mnohém pomůžeme," dodává mluvčí policie.

Zde je pár jednoduchých rad, jak předejít tomu, abychom prožili Vánoce v duchu klidu a pohody.

Kapesní krádeže:

  • Buďte ostražití, když jdete od bankomatu, či z peněžního ústavu. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
  • Větší finanční hotovost nevystavujte na odiv, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
  • Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách.
  • Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména při nákupu s pojízdnými košíky.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a těmito předměty. Nevhodná jsou zavazadla umístěná na zádech.
  • Muži, vše důležité noste v náprsních kapsách, nikoli zadních kapsách u kalhot.

Vloupání do vozidel:

  • Auto vždy zamykejte, zavřete řádně okénka, zavazadlový prostor.
  • Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky a doklady ve vozidle.
  • Nenechávejte věci, byť nepatrných hodnot, na sedadlech v interiéru vozu, aby nebyla vidět případná kořist.
  • Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia např. odnímatelné panely, karty ....
  • Uvažujte o instalaci vhodného autoalarmu nebo jiného zabezpečovacího systému.

Jako každoročně varují policejní pyrotechnici před neuváženým nákupem, neodbornou manipulací a dalším nevhodným chováním v souvislosti se zábavní pyrotechnikou.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru