S létem ještě není amen, brzy naměříme až 27 stupňů!
Teplo ještě můžete načerpat třeba u mosteckého jezera. Ilustrační foto
Teplice

Ústecký kraj - Ústí nad Labem v pondělí (5. září) patřilo k nejteplejším místům v Česku, a sice s 26 °C. Ústecké historické tabulky v ohrožení nebyly. Před 49 lety, 5. září 1973, totiž ústecký teploměr ukázal až 32,4 °C. Ještě větší horko bylo v Kadani, 32,5 °C, v Doksanech, 32,7 °C, a hlavně v Žatci, 34,5 °C. Alespoň 34 °C tenkrát bylo i v Berouně (34,4 °C) nebo v Neumětelích (34,6 °C). Jak vidno, globální oteplování se pořádně snažilo už před půlstoletím.

Nicméně, někteří odborníci varovali, že zima 2022/23 by v Evropě mohla být nezvykle chladná, respektive mrazivá. Ne kvůli tamtomu, ale kvůli mohutnému výbuchu tonžské podmořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, ke kterému došlo v lednu, to znamená „skoro“ před rokem. Raději si ani nepředstavovat, co by se stalo, kdyby si „ulevil“ nějaký supervulkán (ať už Yellowstone nebo nám mnohem bližší Flegrejská pole).

Když už jsme u toho globálního ochlazování. Před 12 lety, 5. září 2010, Ústečtí meteorologové naměřili až 5,4 °C. Ještě větší zima byla v Teplicích (4,6 °C), v Doksech (3,7 °C), ve Varnsdorfu (2,7 °C). I v Žatci tehdy vychladli až na 2,7 °C. Když se chce, všechno jde.

Co bude počasí chtít v dalších dnech?

6. září: Maxima okolo 21 až 25 °C, minima kolem 17 až 13 °C. Srážky: nanejvýš přeháňky v Krušných horách. S oblačností se úplně šetřit nebude.

7. září: Maxima okolo 23 až 27 °C, minima kolem 16 až 12 °C. Srážky: odpoledne sem tam přeháňka. A dalo by se říct, že mrakovody poběží naplno.

8. září: Maxima okolo 21 až 25 °C, minima kolem 18 až 14 °C. Srážky: na 100 % sprchne, od jihozápadu, od cca 8:00. Mraků logicky až až.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru