Česko má šest potvrzených případů opičích neštovic. Objevil se i záškrt
Očkování. Ilustrační foto
Teplice

ČR - Během tohoto týdne Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková virová onemocnění Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vyšetřila celkem 14 vzorků od 6 různých pacientů. Jako infikovaného testy metodou PCR označily v tomto týdnu nově jednoho člověka. "Celkem jsme tedy laboratorně potvrdili již 6. případ opičích neštovic v ČR," uvádí SZÚ.

Ve všech známých případech se jedná o mírnější variantu viru spadající do Západoafrické skupiny virů, kde je udávána smrtnost 1 %. Potvrdila to PCR diagnostika. V případě opičích neštovic existuje ještě druhá skupina virů, takzvaná Konžská (Congo basin clade). Ta ale nebyla u pacientů v Evropě ani v dalších zemích detekována. Testy ji neodhalily ani v České republice. V souvislosti s touto variantou je každoročně evidováno v Kongu přibližně 1 000 případů. Obě varianty viru opičích neštovic se endemicky vyskytují v zoonotickém rezervoáru představovaném hlodavci a primáty v západní a střední subsaharské Africe.

Státní zdravotní ústav také informoval, že se v Česku - na Vysočině - objevil záškrt. Nemoc se nešíří dále. Krajská hygienická stanice kraje Vysočina epidemiologickým šetřením vyhledala veškeré kontakty ženy, u které laboratorní testy před časem potvrdily záškrt. Následná vyšetření vyloučila další šíření nákazy. Pacientce se podařilo antibiotiky infekci vyléčit. Státní zdravotní ústav určil, že zdrojem nákazy u starší ženy s oslabenou imunitou bylo domácí zvíře. Případ řeší i Krajská veterinární správa a domácímu zvířeti veterinář také nasadil antibiotika k přeléčení. "Onemocnění difterií propukla u pacientky, která má z důvodu jiného chronického onemocnění sníženou imunitu. „U této ženy byla před časem laboratorními testy zjištěna bakterie Corynebacterium ulcerans, která produkuje difterický toxin zodpovědný za vznik záškrtu. Pacientce byla nasazena léčba antibiotiky. Klinické vyšetření následně potvrdilo, že se lékařům podařilo toto onemocnění u pacientky vyléčit,“ uvedl Jan Pečinka, ředitel KHS Kraje Vysočina.

Bakterie Corynebacterium ulcerans, která může vylučovat toxin způsobující záškrt, se vyskytuje u zvířat i v přírodě. Případy přenosu ze zvířete na člověka se i v rámci Evropy objevují, i když zcela ojediněle. Většinou se jedná právě o jedince imunokompromitované nebo neočkované.

„V České republice je mezi povinná očkování zařazeno právě i očkování proti záškrtu a máme dobře proočkovanou populaci. Infekce je také při včasném odhalení léčitelná antibiotiky,“ uzavírá Barbora Macková, ředitelka Státního zdravotního ústavu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru