Vrací se letní teploty, proces opalování však sabotují bouřky
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Jako by svět byl (zase) v pořádku – náhubky jsou za zenitem své slávy, mostecký park Střed se chystá na rozsáhlou plastickou operaci, turisté začínají turistovat, v jižních částech australského kontinentu s příchodem meteorologické zimy napadly decimetry sněhu (na horách, kde je to normální) a my před sebou máme první víkend meteorologického léta, který se ponese ve znamení letních teplot.

Ve skutečnosti se přiblíží tropické třicítce, nicméně druhého tropického dne roku 2022 se zřejmě Česká republika ještě nějakou tu dobu nedočká. Nevadí, ne každý touží po třicítkách. Vždyť dvacítky jsou taky fajn, možná ještě víc. Prahnete-li ale po tmavším odstínu pleti, není moc důvodů k radosti. K letním teplotám se totiž nepřidá vymetená obloha, takže s BIO/ECO opalováním to moc oukej nebude.

Před 43 lety (2022 - 43 = 1979) první letní víkend připadl na 2. a 3. června. A byl opravdu rudý, respektive kůže lidí byla rudá. Aby ne, když rtuť teploměru v sobotu i v neděli překročila tropickou třicítku. Určitě i v mosteckém parku Střed, který tenkrát měl slušný sexappeal. V Ústí nad Labem naměřili až 34,0 °C a k nejžhavějším koutům severozápadního Československa pak patřily i Teplice, a to s maximem 33,5 °C. Za zmínku stojí, že v Žatci bylo sobotní i nedělní maximum stejné, a sice 33,1 °C. Že by soudruzi úspěšně poručili větru a dešti? Dost teplo bylo také ve vyšších nadmořských výškách. Třeba v Nové Vsi v Horách v sobotu měli až 29,8 °C, přičemž během noci a rána teplota nešla pod 19,8 °C (hranice tzv. letní noci je 20,0 °C).

Sedmdesátky jsou však dávno fuč, tak se věnujme tomu, s čím přijdou nejbližší dny 21. století:

3. červen: První půlka dne slunečná, druhá méně. Večer a dále v noci počítejte s bouřkami/deštěm, tornád se určitě bát nemusíte. Nejvyšší odpolední teploty okolo 24 až 28 °C, ojediněle až okolo 29 °C.

4. červen: Sobotní den bude bohatý na oblačnost. Naštěstí ještě před západem slunce se začne vyjasňovat, takže jste-li hvězdofil/ka, dostaví se uspokojení. Mezi půlnocí a polednem, hlavně v nočních hodinách, sprchne, někde méně, někde štědřeji, čili možná nebudete muset zalévat zahradu. Nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 21 až 25 °C.

5. červen: Pokud to nevíte, 5. června je Mezinárodní den ptačího zpěvu (nadto Světový den životního prostředí). Tak vyražte vstříc ptákům a zazpívejte si s nimi. Ptáci k životu přeci patří, zpěv zrovna tak. Do dopoledne to vypadá na převážně jasné nebe, pak ale mraků přibude a k večeru/večer na západě neboli v Karlovarském kraji možná zabouří. Nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 24 až 28 °C.

6. červen: Ách, zase pondělí... Mrakům se nevyhneme, ani přeháňkám a v první řadě bouřkám. Odpolední maxima zase v letních hodnotách.

Pohádka na závěr: Dlouhodobý výhled počasí v tuto chvíli počítá se spíše mírnějším (chladnějším) a na sluneční paprsky chudším červnem. Nicméně všichni víme, že dlouhodobé výhledy počasí jsou tak trochu hoaxy. Každopádně globálnímu oteplování v dohledné době povětrnostní podmínky moc do karet hrát nebudou. Ale ony se oteplí, nebojte. A když ne, tak alespoň zažijeme okurkovou sezónu (co se osvěty ohledně globálního oteplování týče). Teď vážně. Až Golfský proud řekne STOP, tak na globální oteplování budeme rádi vzpomínat...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru