Tlaková výše Yannes bouřkám vystaví stopku a teploty vrátí nad letních 25 °C
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - V pondělí 16. května v centrální části Evropy bylo zaznamenáno přibližně 200 000 blesků. Do Česka se bouřkám dlouhou dobu nechtělo, až v pozdních večerních hodinách se cosi začalo dít v severozápadních Čechách. Blesky se zdárně zařezávaly do noční tmy, konečně déšť.

Kombinace již zelených stromů, hromů a blesků dala pondělnímu večeru poněkud letní nádech. Tak jako pondělní teplotní maxima, a sice až 28 °C. Jeden by si mohl myslet, že léto je v plném proudu. Jenomže není. Ještě zbývají dva týdny meteorologického jara a pět týdnů astronomického jara. Aktuální povětrnostní podmínky nemají absolutně žádný vliv na to, jaké bude léto, potažmo prázdniny (červenec a srpen). Jisté je, že nic není jisté. Jak v lidském životě, tak v pozemské atmosféře, respektive troposféře. Nicméně, nejsou-li bouřky to, po čem byste toužili, je tu dobrá zpráva: Yannes.

Úterý 17. května: Perfektní ASMR, 100% bio a eco, tak by se dal popsat lijáček, který doprovázel pondělní večerní bouřky. Možná jste patřili mezi ty, kterým pomohl na cestě do říše snů (spíše výplodů mozku). Není příliš pravděpodobné, že by se v úterý situace opakovala, čili za zvukem deště tentokrát bude nutné vyrazit na internety. Úterní den bude celkem dost bohatý na mraky a až do pozdního odpoledne nepřekvapí přeháňka nebo slabší bouřka. Mimochodem, když už jsme zase u tech bouřek, v neděli 15. května jedna bouřka v jednom malém městě ve francouzské Normandii zapálila dětský domov (svým bleskem). Nikdo zraněn nebyl, kromě samotné budovy. Blesky by se měly zakázat! Úterní nejvyšší odpolední teploty čekejte okolo dvacítky či lehce nad dvacítkou.

Středa 18. května: Středa, čeho chcete je třeba. Slunečních paprsků není nikdy dost, a proto se počasí bude řídit heslem „středa, slunce třeba“. Polovina pracovního týdne přinese převážně modrou oblohu a nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C.

Čtvrtek 19. května: I před pátkem dvacátého, který nikoho nevzrušuje, se můžeme těšit na sluníčko, a to hlavně v první půlce dne. V té druhé oblačnosti přibude, především vysokého patra. Ta je průsvitná, ale přeci jen slunce tlumí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C. Podle čerstvých názorů numerických modelů by v noci na pátek měly dorazit bouřky, podobně jako v noci na 17. května. Asi se shodneme na tom, že déšť by teď neuškodil, ale ideálně ne ve formě přívalového superdeště. Člověk si holt nevybere.

Jestli si o víkendu budeme zpívat prší, prší, jen se leje, pojedem do pr..., si povíme příště.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru