KRIMIPŘÍBĚHY: Zlodějský gang neřádil jen v Ústeckém kraji. Do akce se zapojila dokonce i německá policie
Zajištěný obraz v okrese Tábor. Foto: Foto zdroj: V. Dvořák
Teplice

ČR – Další pokračování krimipříběhů je tentokrát o přeshraniční spolupráci. Německá policie českým kolegům velmi pomohla s odhalováním případů. Díky jejich poznatkům mohla tak policie ČR zajistit řadu kradených věcí nevyčíslitelných hodnot.

Naposledy jsme skončili u dvojice Aleš a Tereza v Severočeském kraji a u této dvojice budeme i pokračovat. Než však budeme pokračovat, tak bych se vrátil na začátek našeho příběhu, a to ke spolupráci s policií Spolkové republiky Německo. Věc, která by dříve byla jen obtížně možná, zde zafungovala.

Kolegové nám zadrželi dva překupníky i s kradeným zbožím a falešným povolením k vývozu historické památky, o kterých jsme neměli ani tušení a ustanovili nám dva obchody našich občanů s starožitnostmi v Norimberku, které vzali pod svou kontrolu.

Ještě jsem chtěl upozornit, že některé přiložené fotografie jsou pouze podobné, vzhledem k tomu, že se nepodařilo zajistit všechny odcizené věci, ale naopak jsme zajistili množství věcí, které pocházejí z vloupání do církevních objektů, ale nepodařilo se zjistit pachatele. To jsem chtěl ještě dodat než budeme dále pokračovat s trestnou činností naší dvojice mimo severočeský kraj.

GANG VYKRÁDAL HISTORICKÉ BUDOVY PO CELÉ REPUBLICE

Ve dnech 5. - 7. 7. 1998 provedli společně vloupání po odstranění visacího zámku do kaple sv. Prokopa Na Klokočce, okr. Mladá Boleslav, zde odcizili obraz ve zlaceném rámu, sošku Pany Marie a další věci s škodou vyšší jak nikoli nepatrnou.

1305krimi5

1305krimi2

Dne 23. -24. 2. 1999 kdy po vylomení vchodových dveří vnikli do kostela v obci Městečko, okr. Rakovník a z tohoto odcizili dřevěnou sošku sv. Kateřiny, dřevěnou sochu sv. Prokopa pět kusů cínových svícnů čímž způsobili škodu ve výši 525 000 Kč.

Ve dnech 6. - 9. 2. 1999 společně provedli vloupání do kostela v obci Tuřany, okr. Kladno po přestřižení oka visacího zámku na dveřích. Zde odcizili z hlavního oltáře tři obrazy svatých a mariánský erb z oltářní menzy. Odcizením vznikla škoda 350 000 Kč a poškozením 19 000 Kč.

Ve dnech 26. 30. 6. 1999 se dopustili vloupání do kostela v obci Skryje, okr. Rakovník po vypáčení vchodových dveří a odcizili sošku Pany Marie ozdobné dřevořezby z hlavního oltáře. Způsobená škoda činí 180 000 Kč.

Dne 19. 5. 1999 se Aleš sám vloupal do kostela v Libušíně okr. Kladno po vypáčení vstupních dveří a zde odcizil zlacené řezby z oltáře a kazatelny dvě hlavice sloupů způsobil škodu 105 000 Kč a na poškození škodu 40 000 Kč.

Dne 27. 7. 1999 opět společně s Terezou provedli vloupání do kostela Kounov, okr. Rakovník, odkud jste odcizili sochu Pany Marie a dvě sochy klečících andělů. Farnost Kněževes, okr. Rakovník vyčíslila způsobenou škodu na 10 000 Kč.

Rovněž se naše dvojice vloupala třikrát za sebou do kostela v obci Hroby, okr. Tábor, a to ve dnech 4. 10. 1998, 28. 1.1999 a 7. 2. 1999, do kostela vnikali po vypáčení dveří do sakristie nebo vchodových dveří. Z kostela odcizili postupně 4 ks dřevěných hlaviček andělů, sochu stojícího anděla vysokou 90 cm a druhou vysokou 70 cm oba tělové barvy se zlacenými křídly, dřevořezby z oltáře, vyřezávaný podstavec pod sochu. Celková způsobená škoda je odhadnuta na 97 000 Kč.

1305krimi6

1305krimi3

Dále oba společně vnikli do kostela v obci Hospozín, okr. Kladno, kde odcizili dřevěné zlacené ozdoby z hlavního oltáře i z bočního oltáře a způsobili škodu přesahující částku 2 000 Kč.

Posledním doznaným skutkem této dvojice bylo vloupání do kostela Běleč, okr. Kladno dne 9. 6. 1999 odstranili visací zámky mříže a vchodových dveří, vnikli do kostela a odcizili zlacené dřevořezby, v délce až 150 cm, zlacené reliéfy z oltářních pilířů a způsobili škody ve výši 95 000 Kč. Toto byl poslední doznaný skutek té dvojice milenců a po tomto nastupuje daleko větší skupina a větší odborníci, kteří se navážou na tuto dvojici, ale to až příště.

Jen si ještě dovolím položit Vám následující hádanku a na tuto Vám odpovím v příštím článku. Na jakou hodnotu je znalcem odhadnuta cena této sochy. Jsou to desítky tisíc, stovky tisíc nebo miliony. Napovím, jde o sochu Madony ¾ 14. století.

1305krimi7

 

(Napsal a fotografie dodal V. Dvořák, bývalý kriminalista a šéf Specializovaného týmu Peruc)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru