Muž se stal obětí smishingu! O peníze ho připravila pouhá SMSka
ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj, Lounsko - Policisté na Lounsku se zabývají dalším případem podvodníků, kteří útočí pod legendou například finančního vyrovnání daní od příslušného úřadu.

V posledním evidovaném případu se stal obětí muž z Podbořanska, který obdržel na mobilní telefon SMS zprávu s internetovým odkazem na údajnou doručovatelskou společnost. Myslel si, že se může jednat o vyrovnání daní. "Ve zprávě byl odkaz na údajné stránky společnosti, když poškozený tento odkaz otevřel, byl přesměrován na vyplnění klíče ke svému mobilnímu bankovnictví, který vyplnil a odeslal. Tímto neznámý pachatel vylákal z poškozeného přístup k účtům. Následně byl bez vědomí poškozeného převedena finanční částka, aniž by s touto platbou souhlasil," uvádí mluvčí policistů Kamil Marek.

0405smska

Příklad podvodné SMS zprávy. Zdroj: Policie ČR

POZOR! Pokud vám přišla SMS začínající textem „ Finanční zpráva“ s odkazem na web tvářící se jako například web doručovatelské společnosti, jde o další ze série smishingových útoků, jejichž cílem je vylákat z vás citlivé informace o vaší platební kartě. Útočníci používají velké množství legend, např. vyzvednutí zásilky, zablokování platební karty, výhra, daňový přeplatek apod. Neklikejte na přiložené odkazy a nevyplňujte citlivé bankovní informace. Buďte obezřetní!

Policie ČR varuje:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru