KRIMISTORY: Pátrání policistů mělo velký úspěch. Podařilo se zajistit stovky kradených věcí za desítky milionů korun
Socha Krista bez kříže, kterého zajistila policie. Foto zdroj: V. Dvořák
Teplice

Ústecký kraj – Zlodějský gang, který vykrádal kostely a další historické budovy, řádil nejenom v Ústeckém kraji, ale po celé republice. (Psali jsme v předchozích dílech Krimistory) Policistům se po úspěšném zásahu podařilo zajistit věci za téměř 60 milionů korun. Tady jsou podrobnosti k celé akci.

Než budeme pokračovat hlavní realizací, tak musím vyzdvihnout obě skupiny, které v té době měly opravdu víc než dost práce. Analytická skupina musela stáhnout všechny spisy napadených kostelů v republice a ty vyhodnotit, podle kriminalistických hledisek, směrem k rozpracované skupině osob. Operativní skupina za použití dostupných operativních prostředků získávala informace k rozpracovaným osobám.

DEN D

Dne 4. 4. 2000 v 4 hodiny ráno začala velká realizace. Té se zúčastnilo 260 příslušníků policie. Od vyšetřovatelů po řadové policisty. Na místě byl přítomen krajský státní zástupce a vyrozuměna i okresní soudkyně v Kladně. Příprava trvala celému týmu týden, a to vždy od ranních hodin a končili jsme někdy i v 22 hodin. Každý až po toho řadového policistu věděl, kde je jeho místo a jakou má naplň práce. Spolupracovali jsme i s celníky, ochranou letišť a železniční policií. Akce byla ukončena dne 5. 4. 2000 v 21.00 hodin. Zde musím konstatovat, že úspěšně. Všechny natypované osoby byly zadrženy. Domovní prohlídky byly úspěšné a bylo zajištěno 810 věcí pocházející z trestné činnosti (sochy, obrazy, knihy, kalichy a další sakrální věci) v předběžně odhadnuté škodě 60 000 000.- Kč. Zmiňovaná akce probíhala v celé republice.

O prokazovaných případech začnu podle jednotlivých pachatelů a jejich funkce v zločinném spolčení. Také se budu snažit případy rozdělit podle jednotlivých krajů. A doplním způsobem provedení vniknutí do objektu, odcizenými věcmi se způsobenou škodou, případně fotem zajištěných věcí nebo názornou fotografií z místa.

KDO BYLI HLAVNÍ AKTÉŘI SKUPINY?

Začnu trestnou činností první dvojice a to Alešem H. a jeho přítelkyní Terezou. Oba závislí na pervitinu a hracích automatech. Tam šly všechny získané finanční prostředky. Objekty napadali několikrát za sebou, a to tak, že některé úplně zdevastovali. V této době byl bratr Aleše, Robert (hlavní osoba našeho příběhu), ve výkonu trestu pro jinou trestnou činnost. Začneme povídáním o jejich trestné činnosti do doby, než se vrátí Robert z výkonu trestu.

JEDNOTLIVÉ PŘÍPADY

První případ, kterým bysme začali, je vloupání do kostela Vinařice. To provedli hned dvakrát. První případ se stal 25. - 26. 2. 1999. Aleš H. tehdy odstřihl visací zámek na mříži a vypáčil vstupní dveře. Pak společně s Terezou vynesli z kostela 13 dřevěných soch a zdobenou skříňku. Vše v hodnotě 257 000 Kč ku škodě děkanství Louny.

Opětovně se ke kostelu vrátili1.3. – 2.3. 1999. Opět Aleš odstřihl visací zámky a vypáčil vstupní dveře. Společně pak z kostela odcizili 3 ks soch , sošku Jezulátka a sochu sv. Prokopa a sv. Vojtěcha. Vše v hodnotě cca 360 000 Kč ku škodě děkanství Louny.

Ve dnech 6.11. až 7. 11 1999 provedli vloupání do hřbitovního kostela v Budyni n. O. Aleš opětovně vypáčil vchodové dveře a v kostele odcizil dva podstavce od sochy. Způsobená škoda odcizením 2500 Kč a poškozením vstupních dveří. 2 500 Kč ku škodě farnosti Budyně n. O.

Další vloupání provedli mimo ústecký kraj, soustředili se např. na kostel Zahrádky u Č. Lípy, který úplně zdevastovali. Přitom se jedná o velmi starý kostel jehož základy sahají až do doby přemyslovců.

Dne 8. 2. 1999 po odstranění visacího zámku mříží a vchodových dveří vnikli do kostela v Zahrádkách u Č.L. a odcizili 2 sochy andělů, 6 dřevěných svícnů, 2 keramické svícny škoda 223 000 Kč.

Dne 11. 2. 1999 po odstranění visacích zámků se vloupali do kostela Sv. Barbory v Zahrádkách u Č.L. Odcizili 4 ks zlacených vyřezávaných hroznů, poškodili erb z 18 století. Škoda na odcizených věcech 50 000 Kč a poškozením 72 000 Kč.

Dne 7. 11. 1999 opět po odstranění visacích zámků a vypáčení petlice na dveřích kostela Zahrádky u Č.L. Do tohoto vnikli a odcizili 11 obrazů křížové cesty a další poškodili. Škoda na odcizených věcech je 22 000 Kč a na poškozených věcech 75 000 Kč.

Dne 28. 11. 1999 opětovně po odstranění visacích zámků vnikli do kostela Zahrádky u Č.L. a odcizili obraz svaté rodiny, obraz sedícího Krista, keramickou vázu a barokní kasičku. Celková škoda je 300 000 Kč.

Dne 29. 1. 1999 po rozbití skleněné výplně okna vnikli do kaple Dražejov, býv. okr. Č. Lípa a zde odcizili 1 ks kamenná menza, 4 svícny, hlavičku anděla, kříž s Kristem, korpus Krista bez kříže, škoda je odhadnuta na 143 000 Kč.

S trestnou činností této dvojice budeme pokračovat příště, kde objasníme další případy.

Napsal V. Dvořák, bývalý kriminalista a šéf Specializovaného týmu Peruc

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru