Pět letitých, vzrostlých stromů za kostelem sv. Alžběty padne
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – U kostela sv. Alžběty v Šanově budou vykácené stromy. Římskokatolická farnost, které pozemek patří tak reaguje na výsledky dendrologického posudku, který si nechala zpracovat. Ten označuje stav pěti vzrostlých stromů za potencionálně nebezpečný. Jedná se o stromy, které se nacházejí v zadní části za kostelem.

Všech pět stromů je podle výsledku výzkumu silně nemocných. Některé jsou napadené houbou, hnilobou nebo dřevokazným hmyzem. Šance, že by se daly zachránit například ořezem, už prakticky není. Jejich stav tak může být nebezpečný pro osoby, které se tady často pohybují. Jedním z pěti stromů, které mají padnout, je i letitá lípa. K jejímu pokácení bylo nutné schválení památkové péče.

Římskokatolická farnost na místě pokácených stromů nechá provést náhradní výsadbu. Objeví se zde mladé lípy stříbrné, případně lípy americké. Na prostranství před kostelem rostou též krásné mohutné stromy, lísky turecké. Podle posudku jsou i ony poškozovány tím, že na ně lidé lezou. Každé sebemenší poškození stromu má za následek vznik hniloby. Farníci proto žádají, aby se lidé ke stromům chovali s úctou a nelezli po nich. Pokácení každého vzrostlého stromu je vzhledem k současné klimatické situaci nenahraditelnou ztrátou.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru