Duben žhavou koncovku neplánuje: Teploty budou normální a ubude mraků
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Tak už i druhý měsíc meteorologického jara se brzy stane nebožtíkem. Zdali Vás potěšil, nebo naopak zklamal, nechť každý/á posoudí sám/a na základě vlastního počasového gusta. Z čistě statistického hlediska je evidentní, že než duben 2022 natáhne pomyslné bačkory, bude normální.

Respektive: Lze počítat s teplotami, které se budou držet v blízkosti klimatického normálu (vycházejícího z let 1981 až 2010), a s nějakými těmi mraky, které však rozhodně nemají v plánu plnit funkci vodonošů. Prostě řečeno: Počasový scénář na nadcházející dny bude postrádat akci i napětí, zároveň nebude hyperkorektně sluníčkový. Nu což.

Pamatujete na 2012? Ne, o dítku Rolanda Emmericha z roku 2009 řeč není. I když tehdá svět neskončil, rok 2012 byl celkem „hustej“. Připomeňme únorovou cca dvoutýdenní „dobu ledovou“, kdy zamrzly i kanály v Nizozemsku, a hlavně 20. srpen, kdy byla v Česku naměřena zatím nejvyšší teplota v historii naší zemičky. Asi netřeba opakovat, že ji naměřila stanice ve středočeských Dobřichovicích a že její hodnota je 40,4 °C. Zajímavé, z meteorologického hlediska určitě, tenkrát byly i poslední dubnové dny, protože nabídly tropickou třicítku. 29. dubna 2012 v Teplicích bylo až 30,0 °C a nešlo o nejžhavější místo v severozápadních Čechách, potažmo v celé republice: Ústí nad Labem 30,0 °C, Doksy 30,2 °C, Stříbro 30,3 °C, Česká Lípa 30,4 °C, Děčín 30,6 °C, Kralupy nad Vltavou 30,8 °C, Poděbrady 31,4 °C, Praha-Karlov 31,5 °C, Brandýs nad Labem 31,8 °C, Plzeň-Bolevec 31,8 °C... Trochu jsme se zapotili, na druhou stranu být tu „lehké“ třicítky po celý rok, asi by nikoho nevzrušovalo, jestli půjde topení. Tož teplu zdar, teplo je fajn!

V budoucnosti, která se zanedlouho změní v přítomnost, ale ještě topení přijde vhod:

26. dubna: Ranní minima kolem 4 až 0 °C, odpolední maxima okolo 9 až 13 °C. Ráno slunečno, pak se zatáhne. Na západě (Aš, Cheb, Karlovy Vary a další) se připravte na déšť, v Ústeckém kraji s největší pravděpodobností pršet nebude. Heh, stačila by jedna pořádná sluneční erupce a meteorologové by měli po ptákách (družice KO, stanice KO, kompy KO, všechno KO). Mimochodem, tomuto tématu se věnuje seriál Za stínem noci (a Yakamoz S-245).

27. dubna: Ranní minima kolem 7 až 3 °C, odpolední maxima okolo 10 až 14 °C. Ráno přechodně méně oblaků, jinak se jim na obloze bude docela dařit. Nepřekvapí přeháňky, na západě v noci ještě déšť.

28. dubna: Vesměs slunečno, přesněji řečeno s výjimkou časového úseku od cca 10:00 až 11:00 do pozdního odpoledne až podvečera malá až žádná oblačnost. Teoreticky by se mohla ukázat přeháňka, prakticky spíše ne. Každopádně trvalý déšť (jako v neděli) nehrozí. Nejnižší noční teploty kolem 5 až 1 °C a nejvyšší denní teploty okolo 11 až 15 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru