Policie po více než roční práci dopadla pachatele kyberšikany. Na krku má vydírání, sexuální nátlak i podvod!
Ilustrační foto
Teplice

ČR - Kriminalisté po dlouhodobé a precizní práci odhalili pachatele kyberšikany, který působil v rámci celé České republiky, a v listopadu se zúročila více jak roční práce na případu.

Policisté z 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Plzeň – venkov specializující se mimo jiné na mravnostní trestnou činnost v listopadu sdělili obvinění čtyřiadvacetiletému muži, který se měl dopustit hned několika trestných činů, a to přečinů vydírání, sexuální nátlak a podvod, spáchané v rámci komunikace na sociálních sítích.

V červnu minulého roku přijali policisté z územního odboru Plzeň – venkov oznámení o vydírání přes internet. Šestadvacetiletý oznamovatel se na internetovém portálu seznámil s údajnou ženou a po krátké konverzaci prostřednictvím e-mailu po něm žena požadovala intimní fotky, které jí poškozený poslal. Na základě těchto fotek ho začala vydírat, že fotky rozešle všem přátelům na sociálních sítích a celé rodině. Muž ve strachu ženě zaslal částku ve výši 60 dolarů.

V průběhu prověřování případu se kriminalistům z územního odboru Plzeň - venkov důkladným operativním šetřením podařilo ustanovit další poškozené, a to devětadvacetiletého muže ze středních Čech, který na základě nátlaku z uveřejnění jeho intimních fotek domnělé ženě zaslal elektronické dárkové poukázky do obchodu s elektronikou ve výši deset a půl tisíce korun.

Dále se podařilo vyhledat poškozenou devatenáctiletou ženu, která se v červnu roku 2020 přes internetový portál seznámila s mužem, který ji na základě zaslané fotografie dekoltu začal vydírat. Požadoval po ní poslání finanční hotovosti nebo intimních videí. Poškozená nátlaku odolala a podezřelý muž její fotku rozšířil na sociální síti mezi její přátele. Žena v době spáchání trestného činu nedosáhla plnoletosti a pachatel byl s touto skutečností z jejich komunikace srozuměn.

Policisté prověřováním případu dále zjistili podvodné jednání na sociálních sítích při prodeji učebnic na jedné pražské univerzitě, které bylo oznámeno na obvodním oddělení Uherské Hradiště. Muž nabízel k prodeji učebnice za zakoupení poukázek do obchodu s elektronikou. Po zaslání poukazu kupujícím na e-mail přestal komunikovat, smazal svůj profil a byl nekontaktní. Takovýmto jednáním podezřelý muž poškodil celkem 17 studentů z různých vysokých škol a přišel si na částku blížící se k dvaceti tisícům korun.

Kriminalisty všechny zjištěné informace zavedly do malé obce ve Středočeském kraji, kde měl bydlet pachatel výše popsaného jednání. V březnu letošního roku policisté v rámci prověřování případu provedli na adrese trvalého pobytu podezřelého domovní prohlídku, při které zajistili značné množství elektroniky mimo jiné i stolní počítač, kalendář, různé písemnosti a šanony s dokumenty. V rámci domovní prohlídky policisté zajistili také dron, který byl dle všeho zakoupen za získané dárkové poukázky.

"Výše popsaného jednání se měl dopustit obviněný čtyřiadvacetiletý student 5. ročníku jedné právnické fakulty. Muž vystupoval na internetu pod různými jmény, ale i jako žena, měl založeno několik e-mailových schránek a několik uživatelských profilů. V případě pravomocného rozsudku soudu obviněnému muži hrozí trest až pět let odnětí svobody," uvedla policejní mluvčí Eva Červenková.

Pamatujte na bezpečné chování v kyberprostoru:

Jak se chránit před kyberšikanou?

  • Nebuďte přehnaně důvěřiví, nikdy nevíte, kdo je na druhé straně
  • Nesdělujte citlivé informace (osobní údaje, osobní fotografie, hesla k účtům, apod.)
  • Respektujte ostatní uživatele

Jak se bránit útokům?

  • Oznamte útoky dospělým, známým, policii
  • Zablokujte útočníkovi možnost přístupu k vám, změňte svou virtuální identitu
  • Ukončete s útočníkem komunikaci, nechtějte se pomstít
  • Pokuste se útočníka odhalit, identifikovat
  • Uschovejte si důkazy pro možné vyšetřování (zprávy, videozáznamy, odkazy na weby, blogy, aj.)
  • Pokud probíhá ve vašem okolí kyberšikana, nebuďte lhostejní, oběť podpořte, poraďte jí a nabídněte pomoc.

Kam se obrátit o pomoc?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru