O druhém víkendu adventu dorazí sníh, k vánoční idylce to však nepovede
Ilustrační foto: Patrik Kovář
Teplice

Teplicko - Vánoční idylka... Jak si ji představujete? Klasicky česky, tzn. za okny sníh a mráz, nebo naopak „jižansky“ (pravda, ládovat se českým vánočním cukrovím v letovisku řekněme na Floridě má také něco do sebe), či snad úplně jinak, např. v resortu na Měsíci, na Marsu? Poslední varianta je zatím mišn impasibl, prostřední je vzhledem k současným okolnostem poněkud nepohodlná (nemluvě o penězích) a co se první týče, o ní rozhoduje počasí. Otázku, zdali budou letošní Vánoce na sněhu, momentálně zodpovědět nelze. Štědrý den (a další svátky) je prostě ještě moc daleko. Ale jednu odpověď už máme: Bronzová neděle (která prý reprezentuje lásku, tak se milujme, s tečkou i bez) dokonale zimní nebude.

I tentokrát, než přejdeme k samotné předpovědi, tu máme omáčku v podobě ohlédnutí se za minulostí. Jak bylo avizováno, do povětrnostních podmínek v naší zemičce zkraje tohoto týdne promluvila dvojice relativně hlubokých tlakových níží: Christian a Daniel. Christian byla o něco horší, ostatně udeřila silou hurikánu třetí kategorie. Že je to blbost? Na stanici na Sněžce byl naměřen náraz větru o rychlosti až 180 km/h a tak rychle vítr fouká v hurikánech třetí kategorie, konkrétně rychlostí 178 až 208 km/h. Ale ano, v případě hurikánů se jedná o průměrnou minutovou rychlost větru, nikoli nárazovou. Přesto, hukot na hřebenech Krkonoš byl. Na vrcholcích Krušných hor vítr dosahoval v nárazech rychlosti nanejvýše 80 až 90 km/h, což je ale taky dost.

Titulek mluví o sněžení. Lže?

3. prosince: Plus minus do západu slunce malá, resp. žádná oblačnost, takže po dlouhé době zase vitamin S (jako Slunce, chápete). Pak se od západu přiženou mraky, čili máte-li teleskop, bude Vám k... Srážky nepřekvapivě žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C.

4. prosince: Prakticky po celý den oblačno až zataženo. Asi jen zataženo. Zkrátka hnusně. Tedy, bude sněžit, tudíž jak se to vezme. Nejvíce sněhu podle všeho napadne na Šumavě a na západě Bavorska, to jen tak pro informaci. Co se severozápadních Čech týká, i ty se dočkají sněhových vloček. A až do (pozdních) odpoledních hodin se objeví i v nejnižších polohách. Vlastně je velmi reálné, že se některá místa dočkají prvního poprašku zimy 2021/22, potažmo Vánoc. Pozor. Potom se v horní části troposféry oteplí, byť jen přechodně, z čehož plyne hrozba mrznoucího deště. Naštěstí máme hlavy a v nich kvantové počítače na biologické fázi, a proto nás počasí nepřekvapí, že? Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C (nejtepleji bude večer, a sice až okolo 4 °C), nejnižší ranní teploty kolem -2 až -6 °C.

Mikuláš: Svátek soudruha svatého Mikuláše sice připadá na 6. prosince, ale s andělem a čertem chodí již 5. prosince. Pro větší mikulášskou osvětu si pusťte Anděla Páně 2. Neděle nebude žádná hitparáda. Mraků až až, přestože odpoledne/večer by se dočasně mohlo vyčasit na polojasno až skoro jasno, případně až jasno. Srážky jen ojediněle ve formě přeháněk, na horách sněhových, níže smíšených/dešťových. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C.

6. prosince: Velká oblačnost, na horách s občasnými sněhánkami. Jinde moc nezasněží, a to kvůli srážkovému stínu Krušných hor. Nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -4 °C.

Dlouhodobé výhledy počasí (nemající v praxi žádný význam) aktuálně nejsou nejlepší. Třeba v úterý 14. prosince, deset dnů před Štědrým dnem, by mělo být až okolo 13 °C. Je to plácání do větru, ale asi pro jistotu počítejme s tím, že i letos budeme o bílých Vánocích snít.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru