Prodáváte auto? Víte, kdy odhlásit povinné ručení?
Ilustrační foto
Teplice

Prodej vozidla asi není činností, kterou byste prováděli často. Přitom je při něm třeba dodržet celou řadu náležitostí, abyste nepřišli zbytečně o peníze a vše proběhlo tak, jak má. Víte, kdy přesně máte vypovědět na prodávané vozidlo povinné ručení?

Přepis majitele se vyznačí do velkého technického průkazu

Dohodli jste se s kupujícím na podmínkách prodeje? Gratulujeme. Dalším krokem je zhotovení kupní smlouvy a hlavně přepis vozidla z důvodu prodeje. Přepis vozidla je dnes velmi snadný. Není už územně podmíněný, takže je ho možné provést kdekoliv. Navíc při něm nemusí být přítomné obě strany. Většinou se provádí tak, že kupující podepíše prodávajícímu plnou moc k tomu, aby přepis provedl za něj. Je totiž v zájmu prodávajícího, aby se ujistil, že je vozidlo přepsané a že pro něj končí povinnosti, které byly spojené s vlastnictvím vozidla. Změna majitele se vyznačí do velkého technického průkazu, který nyní patří novému majiteli vozidla.

Jak na odhlášení povinného ručení

Nyní nastává ten pravý čas na to, abyste odhlásili povinné ručení. Pokud ukončujete smlouvu na povinné ručení z důvodu prodeje vozidla, pak ho můžete odhlásit kdykoliv v průběhu roku. Doporučujeme vám tedy nemeškat a vozidlo odhlásit co nejdříve je to možné. Pro ukončení povinného ručení nemusíte vážit cestu na pobočku pojišťovny, lze tak učinit i na dálku. Je ovšem nezbytné, aby měla tato výpověď několik náležitostí, jinak ji bude pojišťovna považovat za neplatnou a naopak, vaše smlouva na pojištění bude platit i nadále. Pojišťovna v takovém případě nemá povinnost vás informovat, že ke zrušení povinného ručení nedošlo, vše je jen na vaší zodpovědnosti.

Co uvést ve výpovědi povinného ručení?

Výpověď povinného ručení je vždy třeba učinit prostřednictvím písemného dokumentu, který stvrdíte vlastním podpisem. Využít můžete buď vzory výpovědí povinného ručení, které najdete na internetu, anebo sepsat vlastní dokument. V něm nezapomeňte uvést vaše jméno, příjmení, adresu trvalého pobytu, rodné číslo, číslo smlouvy s pojišťovnou, datum a také důvod ukončení povinného ručení, tedy prodej vozidla. Dokument nezapomeňte podepsat a zašlete doporučeně na adresu pojišťovny. Připojte ofocený velký technický průkaz, který slouží jako důkaz toho, že bylo vozidlo přepsané na nového majitele. Pokud jste na nic nezapomněli, pojišťovna zjistí, do kdy máte platnou smlouvu na povinné ručení a vrátí poměrnou částku k datu, od kdy je pojištění ukončené. Nejde o datum přepisu, ale datum, kdy pojišťovna obdržela výpověď. Pokud jste měli na prodávané vozidlo uzavřené také havarijní pojištění, pak ho ukončíte stejným způsobem.

Jak na nejlevnější povinné ručení?

Pokud jste prodávali vozidlo, protože si sami kupujete nové, nezapomeňte na něj okamžitě uzavřít povinné ručení. Nejlevnější povinné ručení, které vám přitom zajistí asistenční služby a další připojištění, najdete na Kalkulator.cz. Povinné ručení online můžete uzavřít zcela sami, bez cizí pomoci, a to během pouhých pár minut.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru