Pozor! Za levné balíčky z Číny se začala vybírat DPH. Jak se vyhnout papírování?
Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Od 1. října vždy platí občané DPH u zásilek, které přijdou ze zemí mimo Evropskou unii. Tedy i u oblíbených balíčků z Číny či dalších asijských zemí. Zároveň od tohoto data platí povinnost podávat celní prohlášení pro všechny zásilky, tedy i pro ty s nízkou hodnotou do 150 EUR, v tomto případě výhradně elektronické. Clo za vás může vyřídit pošta a DPH zaplatit e-shop. Jak na to?

V září tohoto roku Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR definitivně schválila změnu zákona o DPH, která byla dnes publikována ve Sbírce zákonů. V návaznosti na tuto změnu bude Celní správa ČR vyměřovat a vybírat DPH i u zásilek do hodnoty 22 EUR, pokud již kupující nezaplatil DPH při nákupu zboží na zahraničním e-shopu v režimu jednoho správního místa (IOSS).

„Celní správa ČR bude vyžadovat u všech zásilek podání elektronického celního prohlášení. To může za příjemce zásilky vyřídit zástupce, například Česká pošta nebo expresní zasilatelská služba. Pokud bude daň z přidané hodnoty zaplacena v ceně zboží již na e-shopu, může elektronické celní prohlášení podat dopravce v jiném členském státě EU,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Elektronické celní prohlášení mohou občané podat i prostřednictvím speciální aplikace eCeP na poštovní zásilky s hodnotou do 150 EUR, kterou pro tyto účely Celní správa ČR připravila.

Zboží z Asie mohou klienti získat i bez přímého placení DPH

"O tom, zda DPH objednatel bude či nebude platit přímo, či ji uhradí už v rámci objednávky na e-shopu, rozhoduje odesilatel zásilky. V případě, že je obchodník zapojen do systému IOSS, nemusí adresát vyplňovat žádné celní prohlášení, ani dodatečně platit DPH přímo při doručování zásilky. Veškeré administrativní náležitosti vyřizuje odesílající e-shop v systému, který komunikuje jak s Českou poštou, tak s Celní správou," uvádí mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Na to, zda je či není e-shop zaveden v systému IOSS, nemá Česká pošta vliv, ale podle dosavadních zkušeností tuto možnost plánuje využít většina velkých zahraničních e-shopů.

Co je IOSS

Jedná se o zcela nový model placení DPH při dovozu zboží do Evropské Unie. Je to však platné pouze pro zásilky do 150 EUR. DPH zaplatíte již při nákupu zboží na e-shopu. E-shop následně předává zaplacené DPH svému zástupci, který je speciálně pro tyto účely registrován k DPH pouze v jednom členském státě EU. Zmíněný zástupce pak odvádí DPH finanční správě toho státu, kde je tato speciální registrace provedena, a proto je ona finanční správa nazývána jako jedno správní místo pro dovoz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru