Benzín a nafta zrychlují tempo ve zdražování. A má být hůř!
ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Benzin i nafta Česku v uplynulém týdnu zrychlily v tempu svého zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 32,54 koruny, před týdnem byl o šestnáct haléřů levnější.

Průměrná cena nafty činí 30,51 koruny za litr, o devatenáct haléřů více než před týdnem. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin nejdražší od začátku října 2019, nafta pak od poloviny loňského března. Nafta však zdražuje mírněji zejména kvůli letošnímu snížení spotřební daně z ní.

„Pohonné hmoty v ČR v příštím týdnu dále zdraží, v rozsahu kolem třiceti haléřů na litr. Cena ropy na světových trzích totiž nadále roste. Včera se barel ropy Brent prodával až za více než 76 dolarů za barel, tedy za nejvyšší cenu od 31. října 2018,“ konstatoval ekonom Lukáš Kovanda. V červnu Brent zdražil o skoro deset procent. Cenu ropy žene vzhůru sílící poptávka po palivech související s post-pandemickým ekonomickým zotavováním.

Při růstu ceny nad 80 dolarů za barel by se benzín v ČR prodával za zhruba 33 korun za litr, vyjdeme-li z předpokladu, že kurs koruny k dolaru zůstane poměrně stabilizovaný. Nafta by se v takovém případě prodávala za zhruba 31 korun za litr. K těmto cenovým úrovním tedy cena pohonných hmot o prázdninách vystoupá.

Pohonné hmoty budou v nadcházejících sedmi dnech zdražovat i v dalších evropských zemích. Nyní v červnu je benzín levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také ve Slovinsku a v Maďarsku. Cenově srovnatelný je v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta vyjde řidiče levněji v Rumunsku a v Bulharsku. V Polsku, v Rakousku a na Slovensku je její cena srovnatelná. Ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Německu či Itálii je pak dražší.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru