Specialisté z oční kliniky operovali novou unikátní metodou, vyzkoušeli ji jako první v republice
Foto: Krajská zdravotní
Teplice

Ústí nad Labem - Lékařský tým Oční kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., pod vedením přednostky MUDr. Ivany Liehneové, Ph.D., provedl další novou minimálně invazivní operaci u pacientů s glaukomem.

Na zdejším pracovišti sledují a snaží se uvést do praxe nové trendy v chirurgii glaukomu. Jako první v České republice byli oční specialisté osloveni k vyzkoušení této techniky. Poprvé operovali ve středu 16. června.

1806kzoperacekz2

Foto: Krajská zdravotní

„Jednalo se o nový typ mikroimplantátu IStent, který se zavádí po otevření přední komory oka 1,8milimetrovým rohovkovým řezem do místa trámčiny komorového úhlu. Vytváří zde přemostění neboli mikro bypass oblasti, kde je odtoku nitrooční tekutiny z oka kladen největší odpor. Prakticky se využívá zavedení dvou mikroimplantátů, ve dvou různých kvadrantech oka. IStent mikroimplantát je z titanu, nemagnetický na povrchu je potažený heparinovou vrstvou. Velikost je miniaturní, délka je 1 mm a 80 µm, má drenážní průsvit. Zavádí se do oka na speciálním nosiči, je to v podstatě taková malá dutá skobička, kterou musí být „zatlučena“ do správného místa,“ vysvětlila MUDr. Ivana Liehneová, Ph.D.

1806kzoperacekz3

Foto: Krajská zdravotní

„Operaci jsme provedli u tří pacientů s glaukomem: jeden pacient byl již po operaci šedého zákalu, kde byla přítomna umělá nitrooční čočka, druhý pacient měl zatím vlastní lidskou čočku čirou a u třetího pacienta jsme operaci kombinovali s operací katarakty - šedého zákalu, takže jsme využili všechny klinické možnosti této moderní chirurgie,“ upřesnila přednostka kliniky a vedoucí operačního týmu.

1806kzoperacekz4

Foto: Krajská zdravotní

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru