Respirátory pro seniory zdarma. A co lidé s rakovinou? V ochraně pacientů se závažnou diagnózou stát selhává!
Společnost BTL Medical Technologies pomáhá výrobou a distribucí ochranných pomůcek od počátku koronavirové pandemie. Foto: BTL
Teplice

ČR - Stávající situace spojená se šířením koronaviru je dominantní tématem posledního roku. A je zcela jisté, že důsledky této nákazy budou mít dopad ve všech sférách společnosti.

Počty nakažených se pohybují stále v řádech tisíců a lidí, kteří vyžadují speciální pomoc, je nespočet. Vzhledem k nastupující čtvrté vlně pandemie a s šířením dalších, a nakažlivějších, kmenů, je třeba apelovat na důslednost. A hlavně kvalitní ochranu každého člověka bez výjimky.

V otázkách koronavirové pandemie je však třeba apelovat na nutnost ochrany nejen osob starších 65 let, ale také těch, kteří se léčí se závažným onemocněním. A v tomto ohledu stát selhává.

Respirátor do (téměř) každé rodiny

Nová opatření hovoří jasně – povinnou výbavou každého, kdo bude chtít vstoupit do obchodů, veřejné dopravy nebo do nemocnic, musí být ochrana dýchacích cest respirátorem. Čas podomácku vyrobených látkových roušek je tak definitivně pryč. Faktem však zůstává, že je nákup tohoto ochranného prostředku pro mnoho rodin velmi finančně nákladný. A proto ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová prosadila to, aby sociálně slabší vrstvy obyvatel dostávaly respirátory a roušky zdarma.

Tato pomoc je určena pro lidi, kteří mají finanční problémy a nemají dostatek peněz na nákup nezbytných věcí. Také pro rodiny, které žijí na ubytovnách, v azylových domech nebo ve vyloučených lokalitách. „Toto rozhodnutí hodnotíme jako šlechetné. Ale musím se ptát: co lidé, kterým byla diagnostikována vážná nemoc a kteří se bez respirátoru neobejdou? A jsou kroky vlády opravdu tak účinné, jak se snaží prezentovat?“ říká Tomáš Drbal, ředitel společnosti BTL Medical Technologies s. r. o., společnosti, která se rozhodla darovat celkem 110 000 respirátorů, z toho 25 000 kusů třem pacientským organizacím a dodává:

„Domnívám se, že je aktuální situace našeho státu značně zneklidňující. Rychlá a nepřipravená opatření vlády, která se mění prakticky ze dne na den, způsobují mnohdy chaos, mnoho lidí pociťuje stále více bezmoc a nejistotu.

Respirátory jako základní ochranná pomůcka by se měly distribuovat všem, kteří je potřebují, bez ohledu věku – seniorům, nemocným, rodinám i samoživitelům, sociálně slabším, ale i učitelům a mnoha dalším. Je-li to totiž jediný způsob, jak se přepravit hromadnou dopravou nebo si zajít k lékaři nebo na nákup, je potřeba ptát se, kde tedy vláda udělala chybu a kdy hodlá udělat vstřícný krok, který ocení většina naší společnosti.“

Nebezpečná cystická fibróza

Mezi sedm chronických nemocí, které jsou pro pacienty s koronavirem nejnebezpečnější, se řadí kromě Downova syndromu, mentální retardace nebo rakoviny plic, také cystická fibróza. Nemoc, která se projevuje opakovanými infekcemi dýchacích cest, které postupně způsobují fatální poškození plic. Cystická fibróza se vyskytuje u jednoho z 2 500 – 4 000 narozených dětí. Přes zlepšující se léčebné možnosti je cystická fibróza zatím stále nevyléčitelné onemocnění.

„Pacienti s cystickou fibrózou jsou kvůli své diagnóze stejně rizikovou skupinou jako například senioři. Život bez ochranných pomůcek je pro ně prakticky nereálný, a hlavně život ohrožující. Respirátory jsou potřebné jak pro pacienta, tak i pro jeho nejbližší rodinu,“ říká Mgr. Simona Zábranská, ředitelka Klubu nemocných cystickou fibrózou, z.s.

Statečné Bubliny a jejich rodiny

Dospívání je náročné samo o sobě a nádorové onemocnění znamená velkou zátěž navíc. Po fyzické i psychické stránce. „Podporujeme děti a mladé lidi, kterým život zkomplikovalo onkologické onemocnění. Byli bychom rádi, kdyby nejen malé, ale i starší a čerstvě dospělé „děti“ věděly, že se mají o koho opřít ve chvílích, kdy hledají oporu. Ať už je to v průběhu léčby, v době rekonvalescence nebo při následném návratu do každodenního života,“ říká Renáta Němcová, manažerka projektů pro pacienty Nadačního fondu Pink Bubble a dodává: „Firmě BTL děkujeme hlavně za to, s jakou rychlostí nám respirátory pro naše pacienty dodali.“

Nemoc, která vám postupně bere sílu

Mezi další pacienty ohrožené koronavirem, patří ti s diagnostikovanou svalovou dystrofií. Nejzávažnějším typem je Duchennova svalová dystrofie, charakteristická ochabováním a ztrátou aktivní svalové hmoty. Nemoc postihující přibližně 1 z 5000 živě narozených chlapců zcela změní život celé rodiny.

„Většina pacientů s nervosvalovým onemocněním je považována za “ohroženou” skupinu a celý rok dodržovala přísná opatření, aby se před covid-19 chránila. Někteří pacienti jsou více rizikoví pro těžký průběh infekce než jiní, ti by měli mít při očkování přednost, nicméně zdravotní politika a plány se stále mění. Ochrana zdraví našich pacientů je pro nás však stěžejní a začíná už u potřeby nosit kvalitní ochranné prostředky,“ říká Ing. Jitka Reineltová,
předsedkyně PARENT PROJECT, z.s.

Respirátory pro pacienty se závažnými diagnózami

Závažnost situace a aktuální stav pandemie nejsou lhostejné téměř nikomu. Společnost BTL Medical Technologies pomáhá výrobou a distribucí ochranných pomůcek od počátku koronavirové pandemie. Nynější nařízení vlády chce podpořit právě pomocí pacientům se závažnými diagnózami. Dodávku 25 000 kvalitních respirátorů třídy FFP2 nemocným z výše zmíněných oblastí vnímá jako potřebnou a důležitou.

„Ochrana zdraví by měla být vždy na prvním místě. Neztotožňujeme se s tím, že se pomoc v podobě ochranných materiálů dostane jen vybraným skupinám. Pacienti, jimž byla diagnostikována závažná a mnohdy i nevyléčitelná nemoc, jsou pro nás stejně důležití, a proto nabízíme pomoc alespoň darováním kvalitních respirátorů, “ dodává Tomáš Drbal.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru