REPORTÁŽ: Snížení mobility? Na silnicích to tak vůbec nevypadá. Kde všude jsme narazili na policii?
Silnice v Bílině, 1. března, 11 hodin dopoledne. Tradičně plná aut. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Ústecký kraj – Snížení mobility, tedy pohybu lidí a kontaktů mezi nimi, má přinést Česku úlevu. Má to zařídit zákaz cestování mezi okresy mimo pár povolených důvodů. Jak to vypadalo na severočeských silnicích v pondělí dopoledne?

Redakce projela okresní silnice mezi několika okresy, ale i velké a důležité silniční tahy. První dojem? O snížení mobility se dá těžko hovořit. Provoz nám připadá naprosto normální jako v jiné běžné dny. Děláme stokilometrový okruh z Litvínova přes Mostecko, Teplicko, Lounsko a Chomutovsko.

První hlídku očekáváme na silnici z Lomu do Duchcova. Jasně ohraničené místo mezi okresy, odpočívadla na obou stranách, kde by se dalo bezpečně zastavit projíždějící vozidlo. Zde ale policisté nejsou. Projíždíme Duchcovem na hlavní silnici číslo 13, která je jednou z důležitých tepen v Ústeckém kraji. První hlídka stojí u příjezdu do Bíliny ve směru od Mostu. V silném provozu ale nemá šanci zastavit každé vozidlo. Ani každé desáté a nejspíš ani každé sté. Další policisté namátkou kontrolují ve směru z Bíliny na Most u Liběšic.

0103lounysilnice

Rozhraní okresů Louny a Most. Z Mostu se dalo v pondělí ráno dojet do Trianglu do práce bez projíždění policejní kontrolou. Foto: Oldřich Hájek

Poté je cesta bez policistů až k zóně Triangle na Žatecku. Tam jsou policisté u sjezdů a nájezdů na dálnici D7. Někteří sedí v blikajících vozidlech, jiní kontrolují zastavenou dodávku a malého forda. Vracíme se do Havraně, kde přes vesnice projíždíme až do Otvic, tedy na Chomutovsko. Zde se žádná hlídka policistů nenachází. Opět se napojujeme na „třináctku“, kde v protisměru za sjezdem na Jirkov postává policejní Octavia, tady ale bez zapnutých majáků.

Vracíme se do Litvínova, žádnou další policejní hlídku již cestou nevidíme.

Policisté v neděli večer oznámili, že vytipovali v zemi zhruba pět set míst, kde budou hlídky policistů, vojáků či celníků. Dohromady má být nasazeno až 30 tisíc příslušníků ozbrojených složek. Jaká je zkušenost s kontrolou? Spolupracovník redakce podstoupil v pondělí ráno dvě kontroly. Pokaždé stačilo vysvětlit pracovní cestu a ukázat redakční průkazku. „Policisté byli usměvaví, v pohodě. Nevypadá to, že by lidi chtěli zbytečně prudit,“ přiblížil.

A jaká je ranní zkušenost člověka, který denně dojíždí za prací do Prahy? „Pokles mobility? Na trase Most-Praha ani náhodou! Takhle hustý provoz v 6 ráno nepamatuji. Na cestě nebyla jediná kontrola,“ uvedl.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru