Obec přispěje na opravu kostela 150 tisíci korunami
Kostel sv. Valentina v Novosedlicích. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Novosedlice – Obecní úřad v Novosedlicích poskytne v letošním roce na celkovou rekonstrukci poutního kostela sv. Valentina 150 tisíc korun.

Neinvestiční dotaci pro římskokatolickou farnost, která kostel spravuje, schválili zastupitelé na svém zasedání 10. února. Kostel sv. Valentina je zapsaný na seznamu kulturních památek a jeho rekonstrukce se táhne už několik let.

První opravy většího charakteru se uskutečnily už v roce 1970, kdy byla opravená střecha, fasáda a klempířské prvky. V 90. letech minulého století se znovu opravovala střecha. V letech 2009–2010 došlo k rekonstrukci okenních vitráží. V roce 2017 investovala římskokatolická církev do opravy střechy kostela i zvonice. Rekonstrukci památky tehdy podpořilo dotací Ministerstvo kultury ČR. Generální opravy se v témže roce dočkaly i varhany. V roce 2019 přispěla na opravy obec částkou 100 tisíc korun.

Kostel sv. Valentina v Novosedlicích, který je zajímavý samostatně stojící zvonicí, byl postavený ve 14 století v gotickém stylu. V letech 1710–1711 ho do barokní podoby přebudoval teplický stavitel Christian Lagrer. V kostele jsou tři oltáře a varhany od Franze Predigera z Albrechtsdorfu. Kolem kostela kdysi ležel hřbitov, který v roce 1899 nahradil současný novosedlický hřbitov.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru