Po arktických mrazech přichází obleva. Rozdíl bude činit třicet stupňů
Zamrzlé jezero Matylda v Mostě. Ilustrační foto
Teplice

Mostecko - Jak to začalo, tak to skončí. Před týdnem a něco dorazil sníh, který dobyl média. Nebyl totiž obyčejný, ale smíchaný s pískem ze Sahary. Každopádně dal zelenou vlně arktických mrazů, které vyvrcholily na přelomu víkendu a nového pracovního týdne, kdy v Krušných horách rtuť teploměru spadla až k minus třiatřiceti stupňům Celsia. V průběhu pondělního večera do českého vzdušného prostoru od západu vnikla okluzní fronta, která s sebou přinesla sněžení. Zároveň otevřela dveře teplému vzduchu, který vystaví stopku velemrazivému období. Co bylo, pominulo!

Jelení je zaniklá obec v západní části Krušných hor, ležící asi padesát kilometrů západně od Chomutova. Právě tam na svatého Valentýna v ranních hodinách teploměr ukázal až -32,7 °C, což je zatím největší extrém letošní meteorologické zimy. A s ohledem na aktuální dlouhodobý výhled již překonán nebude. Třeskutá zima se však nevyhnula ani civilizaci. Třeba v Doksanech v noci na pondělí naměřili až -22 °C, což je v rámci 15. února nejméně od začátku meteorologických pozorování (1961). Mimořádně mrazivý 15. únor má za sebou také Žatec, který okolo sedmé hodiny zaznamenal -21 °C. Původní rekord, z roku 1964, činil -14,5 °C. Tabulka teplotních rekordů se přepisovala i ve Strojeticích na Podbořansku, ačkoli tamní stanice je relativně mladá, v provozu teprve od roku 2005. Svatý Valentýn tomuto koutu Ústeckého kraje nadělil až -20 °C, tedy mnohem méně než v roce 2017 (kdy bylo minimem -9,4 °C). Dosti kosa byla také u jezera Most, resp. v Kopistech, které hlásily až -17 °C.

Už za necelé dva týdny, v pondělí 1. března, dorazí jaro. Přinejmenším to meteorologické. No, podíváme-li se do věštecké koule, v týdnu od 22. do 28. února bychom se mohli dočkat až 15 °C, přičemž v Německu i Rakousku by mohla padnout dvacka. Ale to je ještě daleko. Tak jako tak, obleva je jistá.

Úterý 16. února: Oblačno až zataženo, v noci a ráno se (slabým) sněžením. Dopoledne, odpoledne a večer beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo nuly, přesněji definováno povětšinou mezi 0 až 2 °C.

Středa 17. února: Opět velká oblačnost, ačkoli po západu slunce mraků s největší pravděpodobností ubude a možná zříme nejednu hvězdu. Srážek nemnoho, hrozit budou pouze v ranním čase s tím, že nahoře na horách ve formě sněhánek, dole pod horami spíše dešťové, případně smíšené, jen sporadicky sněhové. Nicméně nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 8 °C, ráno v minimu kolem bodu mrazu.

Čtvrtek 18. února: Zdá se, že v průběhu noci většinu, ne-li celý Ústecký kraj pohltí nízká oblačnost, které se nebude chtít pryč. Nemluvě o tom, že se nad ní postupně nahrnou mraky žijící ve větších výškách. Se srážkami ale pošetří, vlastně budou úplně lakomý v tomhle ohledu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 6 °C, ráno v minimu kolem 0 až 2 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru