Svatý Valentýn nás zalije sluncem, mráz a sníh však nevyžene
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplicko - Rekordně chladná noc ve Šluknovském výběžku, nejchladnější únorový den od poloviny 50. let 20. století ve Skotsku, teplotně mimořádně podprůměrné počasí v Texasu... Kampak se nám zase poděly ódy na téma globální oteplování? Nebojte, jen co se trochu oteplí, ony se zase vrátí. Nicméně v nejbližších dnech s jejich návratem rozhodně počítat nemůžeme, paní zimě se totiž z české kotliny ještě nechce. Zato mrakům se chtít bude, bude muset, protože svatý Valentýn je pošle kamsi.

Ona byla na Šluknovsku rekordní kosa? Ano. Ve Varnsdorfu ve středu v cca 5:00 teploměr ukázal -18,6 °C, což je v rámci 10. února nejextrémnější hodnota od začátku meteorologických měření, tedy od roku 1961. Padl rekord -18,0 °C z druhé poloviny devadesátek. A ve Šluknově se dokonce dočkali -21 °C. Do takových teplotních hlubin se nedostala ani mnohá místa v Arktidě. Holt drsná tvář severu Ústeckého kraje. Ve skutečnosti šlo o následek přechodného vyjasnění (a sněhové pokrývky, přízemního větru a dalších chujovin), jinde bylo zataženo a relativně teplo. Relativně, povětšinou mezi -10 až -15 °C. Když už mluvíme o drsné tváři našeho severu, dne 14. ledna 1987 se ve Varnsdorfu dočkali až -26,1 °C. A dne 7. března 1970 tam měli 74 cm sněhu. Jen tak pro zajímavost, 2. května téhož roku (1970) ve Varnsdorfu ležely 4 cm sněhu. S čím přijde letošní 2. květen, to je fakt ve hvězdách.

Co však ve hvězdách není je osud nadcházejícího víkendu:

Pátek 12. února: Do přelomu rána a dopoledne převážně oblačno až zataženo, poté masové vymírání oblačnosti a příchod slunce. Srážky překvapivě žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo -6 až -4 °C.

Sobota 13. února: Do brzkého odpoledne povětšinou bílošedo, to znamená mraky, mraky, mraky, které následně zhynou a znovu tak budeme mít možnost pozorovat západ slunce a zároveň východ hvězd. Ale pozor, zřejmě ne všude. V oblasti Šluknovského výběžku podle všeho v pozdním odpoledním čase bude obloha oblačná až zatažená, spíše zatažená. Nejvyšší odpolední teploty okolo -5 až -2 °C, ráno v minimu kolem -7 až -10 °C, sem tam méně. Žádný mordor, každopádně.

Valentýn aneb Lásce zdar!: Den svatého Valentýna (tento svátek má kořeny v Itálii, Amerika ho jen zkomerciovala), to bude takové pohlazení po duši. Alespoň za předpokladu, že nemáte v duši mlhu či mraky. Jak již prozradil titulek, neděle bude zalitá sluncem. Od půlnoci do půlnoci jasno – nejen u nás v severozápadních a severních Čechách, ale také v Alpách anebo v oblasti severního Jadranu. Nejvyšší odpolední teploty budou v porovnání s předchozími dny vysoké, okolo -3 až 0 °C. Ráno však v minimu kolem -8 až -11 °C, na některých místech i méně.

Pondělí 15. února: V úvodu nového pracovního týdne duch lásky vyprchá, a tak se nepatrně ochladí. Nejvyšší odpolední teploty okolo -4 až -2 °C, ráno v minimu kolem minus osmičky až dvanáctky, čili jako na Valentýna. Od západu se postupně zatáhne, ale nic nespadne.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru