Začíná období třeskutých mrazů, naměříme až minus patnáct
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Pamatujete-li si „desátá“ léta tohoto století, možná nyní myslíváte na prosinec 2010 a únor 2012. První zmíněný měsíc byl bohatý na sníh, vždyť i v podkrušnohorských velkoměstech leželo mezi 20 až 30 cm sněhu. Poslední měsíc zimy 2011/12 se zase řídil slovy „mrzne, až praští“. Krušné hory tenkrát hlásily minus třicet, Šumava dokonce skoro minus čtyřicet. Nyní jako kdyby došlo k fúzi obou měsíců – i dole v nížinách nám napadlo mezi 10 až 20 cm sněhu a teď přijdou mrazy. S ohledem na minulé zimy dosti brutální (LOL). Dočkáme se ještě přívalů sněhu, kam až spadne rtuť v teploměrech?

Máte-li nadstandardnější inteligenční kvocient, tak i kdyby v uplynulých dnech nefungoval internet, určitě byste věděli, co se stalo. Narážka nyní naráží na řekněme špinavý sníh, který o víkendu pokryl celý Ústecký kraj. Samozřejmě to nebyla špína, ale jemná zrnka písku ze Sahary. Ta nejen do České republiky putovala až z jižního Alžírska, takže urazila bezmála 3 000 km. Hustý, co. V zemích ležících více na jihu napadalo saharského písku více, a tak byl sníh až sytě oranžový, ne jako u nás jen decentně. V pondělí ráno prakticky v celém Ústeckém kraji byla 10 až 50 cm hluboká souvislá sněhová pokrývka, na horách i víc jak půlmetrová. Ladovská zima jak se sluší a patří. Podstatné ale je, že pondělní denní maxima byla všude záporná. Čili sníh nevlhnul. A v dohledné době ani nebude. Opak jest pravdou.

Trávíte-li stále ještě dlouhé večery nad dlouhodobými výstupy numerických modelů, určitě jste postřehli „věštbu“ na Den sv. Valentýna, která i v nížinách slibovala teplotní minima v rozmezí -25 až -30 °C. Dobrý sci-fi. U sci-fi to asi zůstane, nicméně kosa teď bude. A to asi taková:

Úterý 9. února: Oblačno až zataženo, na pomezí Ústeckého a Středočeského/Libereckého kraje v poledne/krátce po poledni přechodně modrá obloha a trocha slunce. V nočních a brzkých ranních hodinách se sněžením, nikterak extrémním, poté už bez sněhových vloček. Nejvyšší odpolední teploty okolo -8 až -5 °C, ráno v minimu kolem -8 až -11 °C.

Středa 10. února: Zase hodně mraků... Které v nejlepším případe přinesou několik milimetrů sněhu. Ano, milimetrů. Dost možná nepřinesou ani ň. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo -9 až -6 °C, ráno v minimu nabídne hodnoty kolem -9 až -12 °C. Bejt jasno a bezvětří, no, to by byl jiný level.

Čtvrtek 11. února: Ani před pátkem dvanáctého si slunečních paprsků moc neužijeme. A to hlavně pokud bydlíme v Krušných horách, které budou brzdit oblačnost postupující od severu, čímž si zaručí přítomnost sněhových vloček. Prostě na horách sněhánky, pod horami, kvůli jejich srážkovému stínu, velké víme co. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo -8 až -5 °C, nejnižší ranní teploty pobudou kolem -10 až -13 °C.

V duchu nekonečného mrazu se podle všeho ponese i druhý únorový víkend, valentýnský víkend vlastně, takže klidně vezměte svou milou/svého milého na zasněžené svahy. Rtuť bude hluboko pod nulou, tudíž navzdory teplu Vaší lásky pod Vámi nebude mokro. :-)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru