Zastupitelé schválili ukončení smlouvy o měření rychlosti v Srbicích
Srbicemi vede tah na Ústí nad Labem. Někteří řidiči tudy projíždějí rychlostí vyšší než stovkou v hodině. Ilustrační foto
Teplice

Dubí – Zastupitelé Dubí schválili na posledním loňském zasedání ukončení veřejnoprávní smlouvy s obcí Srbice. Šlo o smlouvu, na základě které měli strážníci Městské policie v Dubí zajišťovat v Srbicích pořádek a měřit rychlost projíždějících aut. Srbice za tuto službu Dubí vyplatily 1,3 miliónu korun a o zisk z pokut se měly samosprávy rozdělit.

Dubští strážníci začali pokuty vybírat v lednu loňského roku. Kromě toho, že se zvedla vlna nevole řidičů, která poměrně intenzivně rezonovala na sociálních sítích, zasáhl do situace Krajský úřad. Ten smlouvu mezi Srbicemi a Dubím prohlásil za neplatnou. Pokuty byly totiž vybírané už v době, kdy teprve probíhala patnáctidenní připomínkovací lhůta k dotčenému dokumentu a Krajský úřad tak ještě nerozhodl o nabytí jeho právní moci. Pokuty vybrané v lednu byly proto neoprávněné a dubští strážníci je museli vrátit. Měřit začali znovu, až když byla smlouva právně v pořádku.

„Myšlenka to byla dobrá, jen došlo k určitému nesouladu ve výkladu zákona,“ komentoval v prosinci materiál předložený zastupitelům dubský starosta Petr Pípal. „Pak se objevil covid, měřit se nesmělo, a nakonec zasáhla vyšší politická moc. Strážníci nemohli měřit přes den, pouze večer, což je problematické.“ Smlouva podle starosty tak pozbyla za dané situace smysl a smluvní strany se dohodly na jejím ukončení. „Ztrátu neevidujeme, naopak jsme cca 200 tisíc v plusu. Nicméně jde o další ukázku politické zvůle,“ dodal Pípal.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru