Čeká nás další série mrazových rán, někde se přiblíží i k minus 10 stupňům
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Tlaková výše, německými soudruhy pojmenovaná Udo, splnila očekávání a poslala severozápadní a severní Čechy, vlastně celé Česko, k ledu, lépe definováno pod bod mrazu. Sobotní jitro bylo vskutku studené, byly naměřeny zatím nejnižší hodnoty sezony 2020/2021. Například v Mostě bylo až -5 °C, stejně jako v Doksanech. Rekordy ale nepadaly, koncem devadesátek se i lidé v nejnižších polohách dočkali plus minus -9 °C. Třeba v Teplicích 21. listopadu 1998 naměřili -8,8 °C. Na přelomu víkendu a pracovního týdne se oteplilo (ve smyslu minimálních teplot), ale ne na dlouho.

ÚTERÝ 24. LISTOPADU

Přesně měsíc do Štědrého dne. To asi napadne nejednoho, když kalendář poví, že je 24. listopad. Jaké budou letošní Vánoce, co se počasí týče, to prozatím ví jen Nejvyšší. Když už ale mluvíme o Vánocích, věděli jste, že malé krkonošské město Žacléř má letos na náměstí hned dva vánoční stromy? Nevěříte? Jestli ne, můžete to brát jako tip na (před)vánoční výlet, když je to s cestami za (před)vánoční atmosférou do vzdálenějších končin světa poněkud komplikovanější...

Zpět k cucání si z prstu, tedy k předpovědi počasí. Během úterka přes Česko přejde střed tlakové výše jménem Valentin s tím, že večer se usadí nad Rumunskem. Z toho vyplývá, že se Česko ocitne na její zadní (západní) straně, z čehož plyne počátek přílivu teplejšího vzduchu od jihu. Což v chladnější části roku znamená co? Inverzi, správně soudruzi a soudružky. I když se během pondělí postupně vyjasní a večer se na nás usmějí hvězdy, v průběhu úterního (brzkého) rána Ústecký kraj obsadí mlhy a nízká oblačnost. Ta se mnohde rozpustí, ale večer se zase začne vracet... Odpolední maxima do 5 °C.

STŘEDA 25. LISTOPADU

Východu slunce se uprostřed pracovního týdne nedočkáme. Rozední se, to ano, ale prakticky všude bude mlha nebo nízká oblačnost. A hlavně v Mostecké pánvi, přesněji v pásu mezi Krušnými horami a Českým středohořím, nejspíše setrvá celý den. Sečteno a podtrženo nádherný inverzní den. Odpolední maxima do 2 až 3 °C, ranní minima mezi 0 až -5 °C, v horských mrazových kotlinách při zmenšené oblačnosti až kolem -8 °C.

ČTVRTEK 26. LISTOPADU

Jak bude ve čtvrtek? Viz. jak bude ve středu. Prostě inverze...

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru