Zachránili už tisícovku zvířat. V AniDef již tři roky dávají šanci každé kočce i psovi. Nyní přivítají vaši pomoc
Foto: AniDef
Teplice

Žim - Před časem na mě na Facebooku vyskočila dražba útulku, který se stará zejména o psy a kočky. Její výtěžek měl jít na jeho provoz. Moc dobrá možnost, jak jim pomoci, tak jsem se dražby také zúčastnila. A hned jsem se podívala na kočky, které nabízeli k adopci. Z obrazovky počítače na mě vykoukl kocourek Blešík a bylo jasné, že chci, aby byl mým novým parťákem. Díky dražbě a díky kocourkovi jsem lépe poznala útulek pro opuštěná zvířata AniDef v obci Žim.

Spolek AniDef funguje již přes tři roky, přesně od 1. července 2017. Do dnešního dne se tu postarali již o více než tisícovku zvířat a do nových domovů odešlo od nich díky adopci 661 zachráněných pejsků a 297 kočiček. AniDef založily tři mladé ženy, Kristina Nowakowska, Barbora Benešová a Kateřina Hadrabová. Útulek převzali od bývalých provozovatelů ve velice špatném stavu. Dnes je to krásné místo na kraji obce Źim v čísle popisném 59, v malebném prostředí Českého středohoří. Všem svěřencům se tu dostává kvalitní, láskyplné a plnohodnotné péče. To je tu vidět na první pohled. V útulku je milo, útulno a všude čistota a pořádek.

Útulek vás přivítá billboardem s poděkováním „S díky za pomoc zvířatům“ bývalého prezidenta České republiky Václava Havla, které doplnil větou z Malého prince: „Jsi navždy odpovědný za to, cos k sobě připoutal.“

„Mnoho zvířat se k nám dostane přímo z ulice, často jsou podvyživená, zablešená, nemocná či zraněná a potřebují znovu získat důvěru v člověka. V každém takovém zvířeti chceme najít jedinečnou osobnost, malý poklad, na který někde čeká ta správná rodina a naším úkolem je pomoci jim, aby se našli,“ sděluje Kristina Nowakowska.

0611anidef2

Také kocourek Blešík měl za sebou špatnou životní zkušenost. Do útulku se dostal, když se plazil pouze za pomoci předních tlapek ze silnice, po střetu s autem. Lidé si ho všimli a zavolali do AniDef. Ti si pro něj hned jeli a odvezli ho k lékaři. Kocourkův život visel na vlásku a lékař mu nedával žádnu šanci, kromě zadních tlapek měl poraněnou i pánev a měl vnitřní zranění. Přesto se rozhodli ho zavést na zvířecí kliniku do Prahy, se kterou mají velmi dobré zkušenosti. I tam se lékař ptal, zda chtějí riskovat drahou operaci, že kocour má malou šanci na přežití. „Nikdy neřekneme ne, chceme dát šanci každému zvířeti, i v případech, že to vypadá beznadějně. Již několikrát se to vyplatilo. Stejně tak i v případě Blešíka. A díky tomu a díky adopci teď Blešík má krásný život,“ uvádí Bára Benešová.

Blešík šel do adopce kastrovaný, odblešený, odčervený, očkovaný, testovaný na FIV a FeLV. Čeká ho ještě jedna operace, vyndání šroubů spravovaných kostí, která však jde na účet útulku. Adopční poplatek činil 1500 Kč. „Každá kočička u nás projde kastrací, očkováním, a potřebnými veterinárními úkony. Po povinné karanténě je kočkám k dispozici kočičí pokojíček s venkovní voliérou. Naším cílem je i snížit množství volně se toulajících, divokých koček, kterým poskytneme přechodné útočiště a po kastraci a kompletní rekonvalescenci je vypustíme nazpět do lokality,“ sdělila Bára. Kocourek Blešík byl díky operaci v dočasné péči u přechodné paničky, která se o něj po operaci skvěle postarala. Já si odvezla kocourka s hygienickými návyky, s informacemi o tom, jak se chová, co má rád a také jsem měla možnost se s ním nejdříve sblížit.

Setkávají se tu s otřesnými případy zacházení lidí se zvířaty, týrané, vyhladovělé, zubožené, trpící mnoha parazity. Ošetřovatelky se tu zabývají problémovými zvířaty se špatnou minulostí, někdy velmi agresivními s velkým strachem vůči člověku, s kterými je nutno týdny, měsíce či i roky intenzivně pracovat pozitivní metodou.

Spolek AniDef je neziskový, peníze na provoz útulku, mnoho desítek tisíc každý měsíc, získávají od partnerů a sponzorů, prostřednictvím finanční pomoci z řad veřejnosti, zlomek nákladů pokryjí z adopčních poplatků, pořádají internetové aukce darovaných věcí a občas i bazar darovaných věcí. Ale současná epidemiologická situace velmi útulek zasáhla. Sponzorů a partnerů ubylo, nebo ubyla výše příspěvku. V AniDefu se však snaží, vymýšlejí, jak zajistit prostředky tolik potřebné pro jejich provoz. Nově otevřeli například hotel pro psy, kde mají psi veškeré pohodlí a péči jako doma. Včetně her, procházek, stravovacího režimu či vlastního gauče.

0611anidef3

O útulek se tu starají nejen po stránce čistoty a dobré péče, ale také ho vylepšují. Investují každou ušetřenou korunu do dalšího zvelebení prostor, zejména do materiálu, práci většinou vykonávají svépomocně. Pomáhají jim přitom i dobrovolníci. „Spousty dobrovolníků se podílelo a stále podílejí na probíhající rekonstrukci, o víkendech nás navštěvují takzvaní venčitelé, na které se pejskové moc těší, mnoho lidí nám přispívá materiálními dary anebo finančně. A samozřejmě jsou tu ti skvělí lidé, kteří ve svém srdci i bytě najdou místo pro některého z našich svěřenců a poskytnou mu to jediné, co mu my dát nemůžeme - opravdový, vlastní, milující, ničím nenahraditelný domov,“ doplňuje Kateřina Hadrabová.

Adopcí zvířete však pomoc a zájem AniDef nekončí, noví majitelé zvířat se mohou vždy na útulek obrátit o radu či pomoc, mohou zde najít i místo pro výcvik svých psů.

Každé zvíře, které se do AniDef dostane, prochází povinnou karanténou, z které pak pokračuje do klasického ubytování. Psi jsou ubytování jak ve venkovních kotcích, tak i ve vnitřních prostorách s podlahovým vytápěním, které je ideální pro starší a nemocné pejsky. Psi tu mají k dispozici zahradu na venčení. Každý pes je minimálně 3x za den venčený, aby se naučil hygienickým návykům a nová rodina už s novým členem neměla tak velké starosti, i když ne u všech psů je to rychlý proces.

Ačkoliv je AniDef zaměřený na psy a kočky, naleznete tu i dvě osiřelé kravičky. Útulkem prošlo i pár králíků, morčat, křeček, fretka, želva a holub.

AniDef přivítá Vaši pomoc

AniDef přivítá jakoukoliv pomoc ž řad veřejnosti. Pokud jim chcete pomoci, můžete například zaslat jakoukoliv částku na jejich transparentní účet, číslo účtu 2401251539 kód banky 2010 a staňte se tak Andělem útulku. Nebo jim darujte do dražeb věci, které jste si koupili nebo jste dostali a přitom se vám nehodí. Dražeb se můžete také zúčastnit, pořádají je pravidelně na svém facebookovém profilu https://www.facebook.com/utulekzim, zrovna nyní se můžete zúčastnit té Vánoční. V útulku přijímají do bazaru také nepotřebné, ale nepoškozené a čisté, přitom stále trendy oblečení. Budou rádi, když si u nich adoptujete psa nebo kočku, ale pečlivě si vás prověří, musí mít jistotu, že zvířeti bude u vás dobře.

Venčení psů či mazlení se zvířaty

Nemůžete si vzít psa či kočku domů? Můžete do útulku chodit vyvenčit psy, nebo si přijít pomazlit kočičky a kravičky. V útulku jsou otevírací hodiny vždy od 12 do 16hodin každou středu, čtvrtek, sobotu a neděli.

Staňte se součástí týmu

Líbí se Vám naše práce? Podpořte nás a staňte se součástí týmu AniDef. Finančně nás můžete podpořit. Více info najdete také na na https://www.anidef.cz/.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru