Studenti vytvořili stavebnici, kterou škola využije při výuce
Studenti vytvořili stavebnici, kterou škola využije při výuce. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Šestice studentů oboru strojírenství Střední průmyslové školy v Teplicích se zapojila do motivačního programu Ústeckého kraje Dobrá škola – Moderní škola 4.0.

Do projektu, vyhlášeného v roce 2019, šli studenti pod vedením učitelky odborných předmětů, Hany Ilkivové. A protože pravidla vyžadovala zapojení žáků základních škol, tým průmyslováků doplnili čtyři žáci ze Základní školy Buzulucká Teplice, kteří se zúčastnili loňských podzimních exkurzí průmyslové školy.

„Cílem projektu bylo navrhnout, vyrobit a zkompletovat stavebnici základních kinematických mechanismů, včetně vhodného obalu,“ uvádí k meritu projektu pedagog Vladimír Koudelka. „Předpokládalo se modelování v systému Inventor a vlastní výroba součástí zejména pomocí 3D tisku.

Při práci se žáci měli zdokonalit v modelování a osvojit si práce s 3D tiskárnou. Návrh měl být provedený tak, aby se jednotlivé vyrobené komponenty mohly používat ve více mechanismech. Pohon mechanismů měl být ruční nebo elektrický. Součástí stavebnice měly být i návody na sestavení jednotlivých mechanismů a náměty na jejich využití.“

První schůzka studentů průmyslovky a žáků základní školy se uskutečnila letos v lednu, v rámci dne otevřených dveří na průmyslové škole. Po seznámení s pravidly soutěže si studenti rozdělili úkoly a začali tvořit. „Úkoly řešili po vyučování a z velké části pracovali samostatně doma,“ informuje zástupkyně ředitele Hotelové školy, Obchodní akademie a Střední průmyslové školy, Jana Vachoušková. „K dispozici měli například program Inventor, profesionální 3D CAD software pro navrhování a strojírenství.“

Bohužel jarní karanténa další spolupráci podle Vachouškové ztížila. Proto závěrečná fáze projektu proběhla až nyní na podzim. „Zapojení školy do soutěže hodnotíme jednoznačně jako pozitivní. Zejména pro zvýšení znalostí o přípravě podkladů pro 3D tisk a jeho následné provedení, ve vytvoření sady pomůcek, které budeme ve výuce používat a také ve využití finančních prostředků na nákup 3D tiskárny, která umožnila vytisknout i větší modely,“ zhodnotil projekt Vladimír Koudelka.

Podle učitele odborných předmětů, Zdeňka Kulhánka, škola díky projektu získala kvalitnější 3D tiskárnu, dostatek náplní a multifunkční laserovou tiskárnu pro tisk A3 výkresů. Rovněž IT učebna mohla být vybavená moderními SSD disky. „Po celou dobu projektu vládla příjemná týmová atmosféra,“ říká k soutěži Hana Ilkivová. „Věříme, že studenti nabyté zkušenosti zúročí v průběhu studia a jednou i v praxi. Modely, které vyrobili, plánujeme využít při další výuce odborných předmětů.“

Všichni studenti, kteří se do projektu zapojili, se mohou podle Ilkivové těšit na hodnotné odměny, které získají po celkovém vyhodnocení projektu. Jana Vachoušková už teď přemýšlí, jak ještě lépe přistoupit k další výzvě. „Při zpracování dalšího projektu se pokusíme najít spojence i mezi našimi partnerskými společnostmi, a ještě více propojit teorii s praxí,“ uzavírá zástupkyně škol.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru