Krajská zdravotní zprovoznila na infekčním oddělení rentgen a navyšuje v nemocnicích kapacity lůžek pro pacienty s covid-19
Petr Košťál, vedoucí radiologický asistent ústecké radiologické kliniky, v ovladovně pracoviště na infekčním oddělení. Foto: KZ, a. s.
Teplice

Ústecký kraj - Krajská zdravotní (KZ) zprovoznila na Infekčním oddělení Krajské zdravotní - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem nový rentgen. Letos na jaře, v době první vlny pandemie způsobené novým koronavirem, na tomto pracovišti předala do užívání zdravotníkům zrekonstruovaný operační sál. Vedení KZ v těchto dnech s předstihem reaguje na vývoj epidemiologické situace kolem nákazy SARS-CoV-2 způsobující onemocnění COVID-19. S růstem počtu pacientů vyžadujících hospitalizaci, na základě schváleného pandemického plánu, podle potřeby navyšuje počet standardních a intenzivních lůžek.

„Jsem rád, že v dnešní nelehké době můžeme zdravotníkům v první linii na našem infekčním oddělení takto předat nejmodernější zobrazovací techniku světového výrobce Samsung, kterou zde provozuje další naše špičkové pracoviště, radiologická klinika. Pořizovací cena přístroje přesáhla 6 milionů Kč včetně DPH. Financování bylo zajištěno z vlastních investičních zdrojů Krajské zdravotní,“ řekl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ.

„Přístroj je uváděn do provozu v době, kdy největší poskytovatel zdravotní péče v Ústeckém kraji musí čelit následkům pandemie a postupně uvolňovat potřebná lůžka pro pacienty s nemocí COVID-19, to vše při zachování urgentní péče pro ostatní nemocné vyžadující hospitalizaci. Aktuálně připravuje další více než čtyřicítku takových lůžek na odděleních našich nemocnic, 12 intenzivních v Ústí nad Labem, 7 intenzivních v Teplicích a 24 standardních lůžek v Mostě,“ informoval Ing. Petr Fiala, generální ředitel společnosti.

V rámci KZ je nyní pro pacienty s novým typem koronaviru vyčleněno 191 lůžek, 49 z nich pro intenzivní péči.

1810luzka

V teplické nemocnici je připraveno dalších sedm lůžek pro intenzivní péči o pacienty s nemocí COVID-19. Foto: KZ, a. s.

„Celkem jsme schopni v Ústeckém kraji, kdy Krajská zdravotní na sobě nese největší zátěž této situace, připravit až 400 standardních lůžek a 80 lůžek pro intenzivní péči. Chci proto všem, kdo navyšování lůžkových kapacit zajišťují, poděkovat. A popřát kolegům z infekčního oddělení a dalších pracovišť, které přímo bojují s koronavirem, hodně štěstí,“ uvedl MUDr. Tomáš Hrubý, náměstek pro řízení zdravotní péče KZ.

„Pokud jde o nový přístroj na infekčním oddělení, jistě zaujmou jeho parametry. Vyniká zejména velmi vysokou bezpečností provozu. Radiační dávka, kterou pacient obdrží, je u tohoto modelu na nejnižší možné úrovni. Digitální detektory vytvářející rentgenový obraz patří k nejlepším na světě,“ přidal svůj postřeh MUDr. Aleš Chodacki, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

„Já i mí kolegové velmi oceňujeme možnost, že v době pandemie onemocnění COVID–19 je pacienta možné vyšetřit v rámci infekčního pavilonu bez složitého přesunu na centrální RTG pracoviště. Pro tyto pacienty je nutné detailní zobrazení plicních struktur a nelze opomenout ani rychlost zobrazování,“ uvedl primář ústeckého infekčního oddělení MUDr. Pavel Dlouhý.

O novém rentgenovém přístroji

1810rentgen1

Generální ředitel Krajské zdravotní, a. s., Ing. Petr Fiala a vrchní sestra infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Mgr. Lada Merunková při prezentaci nového rentgenu. Foto: KZ, a. s.

  • Jedná se o plně digitální přístroj nejvyšší kategorie určený pro zhotovení rentgenových snímků.
  • Výrobcem je světově respektovaná společnost Samsung Electronics Co., Ltd., Korea.
  • Model GC85A je plně digitální a plně automatizovaný rentgenový přístroj nejvyšší kategorie.
  • Po zvolení typu vyšetření již zcela autonomně (bez zásahu obsluhy) nastavuje všechny části a parametry přístroje do potřebných pozic pro vyšetření konkrétního pacienta.
  • Bezpečnost provozu je zajištěna sofistikovaným autonomním anti-kolizním systémem, který reaguje na jakékoliv nebezpečí kolize s pacientem zcela samostatně okamžitým zastavením všech pohybů. Bezpečnostní prvky jsou násobně jištěny. Radiační dávka, kterou pacient obdrží je u tohoto modelu na nejnižší možné úrovni. Digitální detektory vytvářející rentgenový obraz patří k nejlepším na světě.
  • Počítačový systém je vybaven vysokým stupněm kybernetického zabezpečení – sofistikovanými nástroji na ochranu před externími kyberútoky, zašifrováním funkcí pro zabezpečení dat, zesíleným dohledem nad daty pacientů.
  • Kompaktní provedení detektoru pro digitalizaci rentgenového obrazu poskytuje vysokou úroveň ochrany proti vniknutí mechanických částic a tekutin (IP54), což umožňuje použít vysoký stupeň desinfekce po vyšetření infekčních (Covid - 19) pacientů, aniž by došlo k poškození detektoru
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru