Čas nezastavíš. Víkend bude skoupý jak na slunce, tak na teplo
ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - Čas, respektive Zemi obíhající okolo Slunce, nezastavíš. Severní polokoule se čím dál více vzdaluje (odklání) od Slunce a kontinenty chtě nechtě přicházejí o teplo.

Čtvrtek 8. října byl čtvrtým dnem v řadě, kdy teploty v severozápadních Čechách nedosáhly na dvacetistupňovou hranici. A další přibudou, přinejmenším o nadcházejícím víkendu totiž bude vládnout relativně chladné severozápadní proudění. Pan podzim se již zkrátka uvelebuje v české kotlině. V dohledné době bude nejteplejším dnem hned pátek 9. října. Kolik přinese?

PÁTEK 9. ŘÍJNA

V závěru pracovního týdne se Česko ocitne mezi tlakovou níží nad Severním mořem a tlakovou výší nad jihovýchodní Evropou. Převaha bude na straně tlakové níže, a tak se můžeme (ne)těšit na podmračenou oblohu a v Krušných horách i na pár dešťových kapek. Díky přechodnému jihozápadnímu větru se páteční odpolední maxima vyšplhají až na 20 °C, nikoli však pod Krušnými horami, nýbrž na jihu Moravy. U nás se odpolední maxima zastaví na hodnotách okolo 15 °C, ráno v minimu nabídne kolem 12 °C.

SOBOTA 10. ŘÍJNA

Počasí ovlivní studená fronta spojená s tlakovou níží se středem nad jižní Skandinávií. Za ní k nám pronikne chladný, původem polární vzduch. Avšak cestou přes celkem teplý Atlantický oceán, Benelux a Německo se prohřeje. Od půlnoci až do (pozdního) večera čekejte velkou oblačnost, kterou hlavně v ranních a dopoledních hodinách doprovodí dešťové kapky. Nebude jich mnoho, celkové úhrny budou v řádech milimetrů. Pak, několik hodin poté, co slunce zalehne, se vyčasí na skoro jasno až jasno. Odpolední maxima okolo 12 °C, ranní minima kolem 11 °C (ano, sobotní teploty budou poněkud monotónní).

NEDĚLE 11. ŘÍJNA

Jedenáctý říjen začne sympaticky. Až do východu slunce (krátce před půl osmou) bude jasno až skoro jasno s tím, že převážně modrou obloha zůstane i mezi východem slunce a polednem. Posléze se tak trochu zatáhne, ale nespadne ani ň. Jako z mraků. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 °C, nejnižší ranní teploty, vzhledem k bezoblačné noci po přechodu studené fronty, kolem osvěžujících 3 °C, na horách i lehce pod bodem mrazu. Rosný bod bude velmi podobný, a proto se někde objeví paní mlha, která je pravda s podzimem úzce spojena.

PONDĚLÍ 12. ŘÍJNA

Do nového týdne bychom měli vstoupit suchou nohou, čímž je míněno, že nebude pršet. Ale mraků bude dosti, ráno, dopoledne a odpoledne minimum modré barvy, naopak té bílošedé budeme mít nad hlavami hodně. Protože se však v průběhu (pozdního) večera vyjasní, alespoň o hvězdy nepřijdeme. Nejvyšší odpolední teploty okolo dvanáctky, třináctky, ráno kolem trojky a sem tam mlhy.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru